Illegális bevándorlás – Politikai vitanapot kezdeményez a Fidesz-KDNP

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetség háromnapos, évadnyitó frakcióülését követő sajtótájékoztatóra érkeznek Lillafüreden 2016. február 12-én.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetség háromnapos, évadnyitó frakcióülését követő sajtótájékoztatóra érkeznek Lillafüreden 2016. február 12-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc – Parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz-KDNP a migrációról, a kötelező betelepítési kvótáról – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok évadnyitó frakcióülését követő pénteki sajtótájékoztatón, Lillafüreden.

A háromnapos kihelyezett tanácskozás után a politikus azt is megerősítette: határozati javaslatban kérik majd a kormányt arra, indítson tájékoztatási kampányt a külföldre utazóknak, elsősorban a fiataloknak, felhívva a figyelmet a veszélyekre, a mindennapok közbiztonsága ugyanis rendkívüli mértékben romlott Európában.

Közölte: Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az európai nagybizottságban tájékoztatja a frakcióvezetőket, a bizottsági elnököket és a parlamenti tisztségviselőket a jövő héten esedékes tárgyalásokról. Hétfőn V4-egyeztetés lesz, a hét második felében pedig brüsszeli csúcstalálkozó.

A Fidesz-KDNP által kezdeményezett migrációs vitanap a február 29-i üléshéten várható az Országgyűlésben.

Kósa Lajos kifejtette: létezik egy nem nyilvános háttérmegállapodás az EU és Törökország között arról, hogy 400-500 ezer embert telepítenének át Törökországból az unióba. A jövő heti brüsszeli csúcstalálkozón derül ki – folytatta -, hogy megpróbálják-e ezt a forgatókönyvet elfogadtatni, aminek fő lépése a kötelező betelepítési kvóta erőltetése. Megjegyezte, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz már el is küldte ezzel kapcsolatos levelét Magyarországnak, követelve a betelepítés megkezdését.

Ám a másik forgatókönyv is veszélyes, ebben az esetben ugyanis Törökország nem fogja megállítani a bevándorlóhullámot – mondta a frakcióvezető.

Nemzetközi becslésekre hivatkozva jelezte, 30-38 millió között van azok száma, akik már elhagyták az otthonukat.

A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítási tervet firtató kérdésre a fideszes politikus azt mondta: a magyar emberek biztonsága nem lehet pártpolitikai kérdés. Más európai országokban is elfogadtak ilyen javaslatokat, amelyek a terrorveszély kapcsán bővítik az állam, a kormány a lehetőségeit, és felhatalmazást adnak ideiglenesen alapjogok korlátozására – hívta fel a figyelmet.

Szavai szerint a tervezett alkotmánymódosítás ügyében “ellenzéki egységfront” alakult ki, sem az MSZP, sem a Jobbik nem támogatja. Megerősítette ugyanakkor, hogy a Fidesznek “az emberek biztonsága nem alkukérdés”.


kosa_harrach1

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (b) beszél, jobbra Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetség háromnapos, évadnyitó frakcióülését követő sajtótájékoztatón Lillafüreden, a Tókert étteremben 2016. február 12-én. MTI Fotó: Vajda János


Harrach Péter KDNP-frakcióvezető azt mondta a tájékoztatón, hogy a kötelező betelepítési kvóta terve a kultúrára és a biztonságra nézve is veszélyes.

A frakcióülésen téma volt az oktatás helyzete is, amellyel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta: a Fidesz-KDNP minden oktatási kérdés megvitatására nyitott, de úgy látják, hogy több felvetésben – például az óraszámcsökkentésben – a pedagógustársadalom sem egységes. Ezért szakmai fórumon kell ezekről tárgyalni – közölte, hozzáfűzve: természetesen szabadon lehet tüntetni, de a tüntetés alkalmatlan fórum szakmai kérdések interaktív megvitatására.

A politikus a bérjellegű követelésekkel kapcsolatban jelezte: a pedagógusok a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelésben részesültek az elmúlt időszakban.

Kósa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar diákok terheltsége alacsonyabb az átlagnál. Az új tankönyvrendszerről azt mondta, hogy az jelentős költségcsökkenést eredményezett a családoknak.

Az oktatás ügyében Harrach Péter úgy foglalt állást: az oktatási kerekasztal nagy reményekre jogosít. “Olyan iskolában kell gondolkodnunk, ahonnan a gyermekek versenyképes tudással és a tisztességes élet esélyével kerülnek ki” – fogalmazott.
A frakcióülés témái közül kiemelte az otthonteremtési programot, amelynek célja a családok támogatása, a gyer
mekvállalási kedv növelése és a gazdaság élénkítése.

A KDNP frakcióvezetője szólt az építésügyi bürokráciacsökkentésről is, azon belül a 300 négyzetméternél kisebb ingatlanok építésügyi engedélyezési kötelezettségének eltörléséről. A politikus arra hívta fel a figyelmet: ez nem azt jelenti, hogy bárhogyan épülhetnek majd ezek az ingatlanok, hiszen a helyi és országos szabályok továbbra is érvényesek. Szerinte azonban ezután nagyobb felelősség hárul a tervezőkre.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s