Illegális bevándorlás – Osztrák kancellár: be kell tartani a törvényeket

Bécs, 2015. szeptember 21., hétfő (MTI) – A törvényeket be kell tartani, ez egyaránt vonatkozik a dublini és a schengeni egyezményre, az emberi jogi és a menekültjogi előírásokra – reagált Werner Faymann osztrák kancellár csütörtökön kiadott közleményében Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ausztriára vonatkozó nyilatkozatára.

A magyar kormányfő csütörtökre virradóra, a brüsszeli uniós csúcstalálkozó után úgy nyilatkozott, hogy a találkozón az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta a migránsokkal kapcsolatban, “ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket”. A kormányfő hozzátette: “ezt kell majd megfontolnunk”.

Az osztrák kancellár közleményében egyúttal ismét bírálta a magyar-szerb határszakaszra épített kerítést, amely szerinte ugyan jogilag lehetséges, azonban nyilvánvalóan nem akadályozza meg a menekültek Magyarországra való bejutását. Mióta szeptember közepén elkészült a kerítés, 60 ezer ember érkezett Magyarországon keresztül Ausztriába – olvasható a közleményben, amelyben a kancellár kitért arra is, hogy a dublini egyezmény továbbfejlesztésére azért van szükség, hogy az országok a gyakorlatban is végre tudják azt hajtani.

Werner Faymann egyúttal nyomatékosan közös európai eljárást szorgalmazott, amelynek alapkövét megítélése szerint a szerda esti uniós csúcs eredményei jelentik.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s