Illegális bevándorlás – Nemzetközi jogász: a legnagyobb veszély az, ha nincs közös uniós program

Budapest – Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti az Európai Unióra nézve a kialakult migrációs helyzetben, ha nincs közös program, cselekvés.

A jogász az M1 aktuális csatorna szombat délutáni műsorában azt mondta, ennek hiányában felerősödhet a “külön könnyebb” érzése, ezért is lenne fontos együtt lépni, jelenleg azonban megfogalmazása szerint regionális blokkok próbálnak megoldást találni. Hozzáfűzte, hogy az unió a nyáron két hónapot elveszített azzal, hogy leállt az ügymenet.

Tóth Norbert emlékeztetett, hogy a dublini egyezmény szerint azokba az országokba küldik vissza a kiutasított menedékkérőket, ahol először az unió területére léptek, jogi garancia azonban nincs arra, hogy a kitoloncolás után nem indulnak el újra. Szerinte abban lehet bízni, hogy azok, akiket egyszer már visszaküldtek, a költségek és a megpróbáltatások miatt nem indulnak el újra, illetve abban, hogy a folyamatokat látva akik eddig nem indultak el, már nem fognak nekivágni az útnak.

– MTI –