Illegális bevándorlás – Németországnak jövőre legalább 17 milliárd euróba kerül a menekültválság

Berlin – Németországban jövőre legalább 17 milliárd euró közpénzt fordítanak a menedékkérők ellátására a feladatért felelős tartományi kormányok a Die Welt című lap keddi összeállítása szerint.

A költségek ennél jóval nagyobbak is lehetnek, mert a tartományok pénzügyi tervei a szövetségi kormány legutóbbi hivatalos előrejelzésén alapulnak, de a prognózisban szereplő 800 ezer helyett több mint egymillió menedékkérő érkezett az idén, a kiadások egy részét pedig nem tartományi forrásokból fedezik, hanem a központi büdzséből.

Az is növeli a bizonytalanságot, hogy nem tudni, miként alakul a menekülthullám jövőre. Ezért előfordulhat, hogy év közben pótköltségvetést kell készíteni – közölte a Die Welttel a Hessen tartományi pénzügyminisztérium.

A lap mind a 16 tartomány pénzügyminisztériumától kért adatokat a menekültügy tervezett finanszírozásáról. A menedékkérőket a közös ügyekből adódó költségek és egyéb terhek, feladatok megosztását szabályozó – a tartományok lakossága és gazdasági teljesítőképessége alapján meghatározott – úgynevezett königsteini képlet szerint osztják el, és a költségkalkulációk is ennek megfelelően alakulnak.

A legtöbb pénzt – 4 milliárd eurót – a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália irányozta elő, a második Bajorország 3,31 milliárddal, a harmadik Baden-Württemberg 2,25 milliárddal. A legkisebb tartományok is jelentős kiadással számolnak, Saar-vidéken 100 millió eurót, Mecklenburg-Elő-Pomerániában 170 millió eurót különítettek el a menedékkérők ellátására.

A szövetségi kormány egy havi 670 eurós fejkvóta révén támogatja a tartományokat, ezt a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetik. A terhek nagy részét azonban így is a tartományoknak kell kigazdálkodniuk, és egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kiadások nem csökkennek, ez pedig veszélybe sodorhatja az úgynevezett adósságfékszabály betartását.

Az előírás szerint a tartományoknak 2020-ra egyensúlyba kell hozniuk a költségvetésüket, hitelfelvétel nélkül kell fedezniük kiadásaikat, ami a menekülthullámból adódó folyamatok beláthatatlansága miatt nem lesz egykönnyen megvalósítható. Így a tartományok részéről már tapasztalhatóak “óvatos próbálkozások”, hogy a menekültüggyel összefüggő költségeket legalább átmenetileg a költségvetésen kívül számolhassák el, vagy tolják későbbre az adósságfékszabály bevezetését – írta a Die Welt.

– MTI –