Illegális bevándorlás – Német miniszter: katasztrofális a Szíria térségében működő menekülttáborok helyzete

Berlin – Katasztrofális állapotok uralkodnak a Szíria térségében működő menekülttáborokban, és ha a nemzetközi közösség továbbra is tétlenkedik, újabb nagy menekülthullám indulhat el a régióból Európa felé – figyelmeztetett egy csütörtöki lapinterjúban a német kormány nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Gerd Müller az Augsburger Allgemeine című lapban megjelent interjúban szégyenletesnek és embertelennek nevezte a törökországi, libanoni és jordániai táborokban élő szíriai menekültek helyzetét.

Elmondta, hogy a táborokban nincsenek téliesített sátrak, bármikor kolerajárvány törhet ki, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig már több százezer embert egyáltalán nem tud ellátni élelmiszerrel, mert nem érkezett meg 3 milliárd euró a szervezetet finanszírozó országok által idénre megígért támogatásból.

A bajor konzervatív CSU politikusa megismételte azt a nyár eleje óta rendszeresen hangoztatott követelését, hogy az Európai Unió indítson azonnal 10 milliárd eurós programot a Szíriából a közel-keleti arab ország szomszédságába menekült emberek támogatására.

Kiemelte, hogy csak Németországban évente 15 milliárd euróba kerül a menedékkérők ellátása, holott “helyben 10 milliárd euróból stabilizálhatnánk a helyzetet”.

A pénzt a szíriai menekülteket befogadó térségi államoknak kell juttatni. Ez “beruházás a jövőbe”, hiszen meg lehet előzni, hogy még több menekült keljen útra, de gyorsan kell cselekedni, “különben mind elindulnak Európa felé, vagy sok ezren meghalnak” a táborokban – mondta Gerd Müller.

Az idén Németországba érkező menedékkérők többsége nem közvetlenül a háborús övezetből indult el, hanem a környező régióból. A jordániai, libanoni, törökországi és iraki táborokban még több millióan vannak.

Ők már “két, három vagy akár négy éve élnek ott, víz és WC nélkül”, és érthető, hogy el akarnak menni, mert már elvesztették a reményt, hogy hamarosan visszatérhetnek a hazájukba. “Az viszont érthetetlen, hogy mi miért nem reagálunk megfelelően erre a helyzetre” – mondta a nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős miniszter.

A német kormány figyelme nem most fordult a szíriai menekültek felé; az utóbbi két évben 1,5 milliárd euró közpénzt fordított a Törökországban, Jordániában és Libanonban menekülttáborban élő szíriaiak helyzetének javítására. Így a német állam támogatása révén tud iskolába járni 60 ezer Libanonban élő szíriai gyerek, Jordániában pedig 800 ezer menekült vízellátását és 200 ezer menekült áramellátását oldották meg német támogatással.

A menekülthullámokat kiváltó okok kezelését szolgálja a Gerd Müller vezette tárca sok további programja is, a 2017-ig tartó ciklus végéig 12 milliárd eurót fordítanak erre a célra.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s