Illegális bevándorlás – Német lapok az osztrák kormányzati döntésről

Berlin – Németországban a Die Welt című konzervatív lap Bécs megmenti Merkelt című kommentárjában azt írta, hogy Angela Merkel terve a menekültválság “összeurópai” megoldására megbukott, de az osztrák kormány döntése felszabadító hatású lehet, megnyithatja az utat a “határok és felső határok” körül zajló vitából a “B-terv” felé.

Megkezdődtek a tárgyalások az észak-afrikai országokkal az elutasított menedékkérők és bűnözők visszafogadásáról, és Törökországgal és Jordániával a menekültek munkavállalásáról, miközben formálódik az új európai uniós határvédelmi ügynökség és lassan felállnak a hot spotok, Ausztria pedig megteszi azt, amit “már Merkel szociáldemokrata partnere is követel”. A kancellár így végül “pozitív mérleggel” vághat bele a választási évbe – írta a Die Welt, utalva arra, hogy az idén öt tartományban lesznek választások.

Ezzel szemben a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Riadó című kommentárjában kiemelte: az osztrák döntés azt mutatja, hogy az idő sürget, és ha nem sikerül az uniós külső határ biztosítása, azaz lezárása mindazok előtt, akik nem háborús övezetből érkeznek, akkor “szakítópróba” vár az EU-ra, és tagállamai kénytelenek lesznek nemzeti szintű intézkedéseket tenni, saját hatáskörben korlátozni a menekültáradatot. Németország számára is ez a “B-terv”, akkor is, ha a kancellár ezt nem akarja – írta a FAZ.

A liberális Süddeutsche Zeitung Egyedül Európában című kommentárja szerint az osztrák döntés révén Németország végképp egyedül maradt az EU-ban, és “ellentmondásos helyzet” alakult ki, hiszen a németek azt szeretnék, hogy az EU segítsen nekik, miközben éppen a németeknek kell elhárítaniuk az EU-t fenyegető veszélyt. Angela Merkel számára most “szinte minden azon áll vagy bukik, hogy végre kevesebb menekült érkezzen Nyugat-Európába”, viszont ha ezt sikerül elérnie, akkor visszaszerzi mozgásterét és kiharcolhat egy új uniós menekültpolitikát.

– MTI –