Illegális bevándorlás – Német belügyminiszter: segíteni kell Magyarországnak a menekültválságban

Akt.:
Rendőrök és illegális bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvar peronján 2015. szeptember 3-án.
Rendőrök és illegális bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvar peronján 2015. szeptember 3-án. - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Berlin, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – A német belügyminiszter szerint nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez.

Thomas de Maiziere a ZDF német országos közszolgálati televízióban szerda este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a menekültügyet az Európai Unióban szabályozó dublini rendelet előírásai továbbra is érvényesek, így a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az EU területére.

Magyarország ezt a kötelességét “más tagállamokkal ellentétben” teljesíti, de már a “túlterheltség határán” van, ezért segíteni kell neki – mondta a konzervatív CDU politikusa.

Arra a kérdésre, hogy miként járulhat hozzá Németország a “budapesti dráma” lezáráshoz, Thomas de Maiziere elmondta, hogy a “megfelelő válasz” olyan közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok – úgynevezett hot spotok -, kialakítása, amelyeket az uniós állam-, illetve kormányfők döntése alapján Olaszországban és Görögországban is létrehoznak.

Ezekben a “várakozó övezetekben” a menedékkérőket “emberhez méltó körülmények között” lehetne elhelyezni, és ezekben kellene elbírálni a menedékjogi kérelmeket, majd a védelemre szoruló kérelmezőket szét kellene osztani a tagországok között, a védelemre nem szoruló kérelmezőket pedig ezekből a zónákból kellene visszajuttatni hazájukba – fejtette ki a német belügyminiszter.

Hozzátette, hogy a munkában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részt vehetne. Elmondta, hogy tárgyalt António Guterres főbiztossal, aki jelezte, hogy az UNHCR kész támogatni Magyarországot.

Arra a kérdésre, hogy Németország vajon “csalogatta” a szíriai menedékkérőket Angela Merkel kancellár “különleges fogadókészséget” kifejező nyilatkozatai, valamint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF) a szíriaiak felé tett “jelzései” révén, vagy csupán félreértésről van szó, Thomas de Maiziere leszögezte: “Dublin továbbra is érvényes”.
Hozzátette, hogy valóban félreértésről van szó, és “mindenekelőtt az embercsempészek propagandájáról, akik az érdeküknek megfelelően forgatnak ki minden szót”.

A ZDF-ben sugárzott interjúban a belügyminisztert elsősorban a menekültválság németországi kezeléséről és uniós összefüggéseiről kérdezték. Thomas de Maiziere elmondta, hogy a kormány az ügy valamennyi dimenziójára kiterjedő, átfogó törvénycsomagot dolgoz ki, amelyről már októberben dönt a törvényhozás.

Az európai megoldás kialakítása “nehéz ügy” – tette hozzá. “Ha a többiek nem változtatnak álláspontjukon, az jó lesz nekik és rossz lesz Németországnak”, így azonban “nem tud működni Európa”, és a megoldáshoz “kölcsönös szolidaritásra van szükségünk” – emelte ki a német belügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy az idén várható 800 ezer menedékkérő befogadásával Németország meg tud birkózni, de “három, négy, öt, hat, hét éven keresztül 800 ezer menedékkérő még egy olyan országnak is túl sok, mint Németország”.

– Bálint Marcell, MTI –


Elfogtak egy az M5-ös autópályán halálos balesetet okozó embercsempészt

Kecskemét, 2015. szeptember 3., csütörtök (MTI) – Egy feltehetően illegális bevándorló a helyszínen meghalt, további két embert kórházba vittek, amikor az őket szállító személygépkocsi az M5-ös autópályán Lajosmizse közelében szalagkorlátnak ütközött csütörtök reggel. A gépkocsit vezető magyar embercsempész elmenekült a helyszínről, de a rendőrök elfogták – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. tovább »

Illegális bevándorlás – Orbán a FAZ-ban: “Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni”

Berlin, 2015. szeptember 3., csütörtök (MTI) – Orbán Viktor miniszterelnöktől közölt vendégkommentárt csütörtöki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap Akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni címmel. tovább »

98 fotó, ami tökéletesen megmutatja, mi a helyzet a Keletinél

Tömeg, zsúfoltság és továbbutazásra vágyó, több hete úton lévő menekültek. A meleg és a tájékoztatás hiánya miatt egyre rosszabb a helyet. Beszéljenek most a képek. tovább »

Illegális bevándorlás – Nem szabad magára hagyni Magyarországot a német konzervatívok egyik vezető képviselője szerint

Berlin, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – Nem szabad magára hagyni Magyarországot, hanem Görögország és Olaszország mellett ott is létre kell hozni a menedékkérőket regisztráló uniós üzemeltetésű központokat – mondta Stephan Mayer, a német Bundestag konzervatív (CDU/CSU) frakciójának belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa szerdán a Phoenix német országos közszolgálati televíziónak. tovább »

Külföldi sajtó Magyarországról – Svájci lap a magyar menekültpolitikáról

Berlin, Brüsszel, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – Magyarországot ugyan túlterhelik az érkező menekülthullámok, az ország mégis ellenáll annak, hogy a kérdésben közös európai megoldás szülessen – írta szerdai kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. tovább »