Helyi közélet

2015.10.04. 19:53

Barna Györgyre emlékezünk - Mindent másként, mint a többi száz üzletvezető

Miskolc - Miként emlékszik Barna Györgyre mint vendéglátósra vendéglátós kollégája, barátja, Balázs Bertalan?

Miskolc - Miként emlékszik Barna Györgyre mint vendéglátósra vendéglátós kollégája, barátja, Balázs Bertalan?– Barna György vendéglátós tevékenysége kifejezetten a Tokaj étteremhez köthető. Ő nyitotta az üzletet, s ha úgy tetszik, ő is zárta be. Közben azért történt „néhány” esemény. A Tokaj a ’70-es, ’80-as években a vállalat és város egyik legelegánsabb étterme volt, ahol magas színvonalú szakmai munka folyt. Két üzlet profil volt a házban: az egyik az I. osztályú étterem, a másik az eszpresszó. Barna Gyuri üzletvezetése nem szokványos volt, mert ő mindig új utakat keresett, másként akarta csinálni, mint a többi száz üzletvezető – mondja Balázs Bertalan, akivel 17 éven át dolgoztak együtt.

Arany védnöki tábla

– Az étterem az igényes vendégek vacsorázó helye, magas színvonalú rendezvények (többek között esküvők, tematikus vacsoraestek) helyszíne volt, itt bonyolódott a városi protokoll jelentős része is. Emellett sok vállalati és országos szakmai versenyt szervezett, ahol szakácsok, pincérek és éttermi szakemberek versenyeztek a legjobb címekért. Szakmai munkája elismerésének csúcsa az Arany védnöki tábla volt. (Valami hasonló, mint most a Michlen csillag, ezt a Fiprega – nemzetközi gasztronómiai újságírók szövetsége –, valamint a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége ítélte oda több sikeres, inkognitóban elvégzett tesztelés után). A gyakori alapanyag áremelések és a dotációk megszűnése miatt azonban az étteremnek új utakat kellett keresni. Ekkor indult az Értelmiségi Klub, majd a lengyel rendkívüli állapot bevezetésével beinduló lengyel bevásárló turizmus/turisták igényeinek kielégítésére létrehozta a Tokaj Varieté társulatát, egy rendkívül igényes szórakoztató műsort. Ez még kiegészült a Bükk festői tájain tartott gulyáspartikkal és az azokhoz tartozó színvonalas magyar népzenével – idézi fel a barát. – A Tokaj presszó is fogalom volt a városban. Először élőzenével, neves énekesekkel működött, majd alkalmazkodva a kor igényeihez színvonalas disco műsorral várta a vendégeket. Itt is volt kulturális program a gyerekek részére, ha jól emlékszem Cola-bár volt a neve.

Rendszerváltás után váltás

– A rendszerváltást követően a cég apportálta a Tokaj Vendéglátóházat a Filia Kft.-be. Itt még próbálkozott Gyuri egy márka söröző nyitásával, ekkor indította be az étteremben a Menedzser Klubot, amely éveken keresztül sikeresen működött. Aztán, gondolom, a nem megfelelő hozamok miatt abbahagyta a vendéglátást – véli Balázs Bertalan –, és a pékséggel, valamint a Lézerponttal foglalkozott inkább. No meg persze a szívének oly kedves látványtárral!

ÉM-SzK


Miskolc - Barna György néprajzi gyűjtő (jobbról), dr. Dobrossy István történész, nyugalmazott levéltár-igazgató és Regős Zsolt karigazgató lett a Megyei Prima Díj tulajdonosa 2012-ben. tovább »

Miskolc - Igazi lokálpatrióta volt, aki számos felajánlással, munkával segítette a város fejlődését. tovább »

Miskolc - Barna György értékes gyűjteményei új gazdájukra várnak. tovább »

Miskolc - Többé nem érkezik meg eldugott erdélyi falvakba. Hiába várják cifra viseletek, padlásra hányt lomok, komódfiókokba zárt régi képek, féltve őrzött viseleteiket szégyenlősen áruló, barázdált arcú öregasszonyok. A hallgatag miskolci gyűjtő ember – ahogy őt arrafelé nevezték – már másutt jár. Neki már nincsenek címek, dátumok, meg mobiltelefonok, és már őt is hiába hívják. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában