Illegális bevándorlás – Merkel: az internet korában illúzió a bezárkózás

Brüsszel, 2015. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Angela Merkel német kancellár különtalálkozója az Európai Néppárt vezetőinek megbeszélése után Brüsszelben, a belga királyi akadémián 2015. október 15-én. Balról Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója.
Brüsszel, 2015. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Angela Merkel német kancellár különtalálkozója az Európai Néppárt vezetőinek megbeszélése után Brüsszelben, a belga királyi akadémián 2015. október 15-én. Balról Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadója. - © MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Berlin – Ábrándokat kerget, aki azt hiszi, hogy a digitalizáció és a globalizáció korában be lehet zárkózni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a délután Brüsszelben kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontról és a Bundestagban szavazásra bocsátott menekültügyi reformcsomagról szóló beszédében. Közben a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) Horst Seehofer miniszterelnök ismét bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására.

A kancellár szerint “nem túlzás Európa történelmi próbatételeként felfogni” a menekültválságot, amelynek megoldása egyszerre “nemzeti, európai (uniós) és globális” feladat.

Németország nemzeti szinten az utóbbi hetekben fontos eredményekre jutott a kormány és a tartományok együttműködése révén, most viszont a törvényhozásnak is el kell fogadnia a menekültügyi rendszer átfogó reformját – mondta Angela Merkel. A konzervatív politikus a kormány menekültpolitikáját bíráló konzervatív képviselőkre utalva hangsúlyozta, hogy a szavazáskor “a tartózkodás nem opció”.

A reform új alapra helyezi a menekültügy finanszírozását, a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetett havi 670 eurós fejkvótával a szövetségi kormány átvállalja a tartományoktól a menedékkérők számának és az eljárások átfutási idejének bizonytalanságából fakadó pénzügyi kockázatot, és erősebben támogatja a szociális lakások építését, valamint a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők ellátását, nevelését. A menekültstátust nagy valószínűséggel megszerző kérelmezők gyorsabb beilleszkedését szolgálják a nyelvi és integrációs tanfolyamok és a munkavállalás lehetőségének szélesítése – mondta.

Ugyanakkor a védelemre nem szoruló embereket a menekültügyi rendszerbe belépésre sarkalló “rossz ösztönzők” kiküszöbölését is több intézkedés szolgálja, köztük a biztonságos származási országok körének bővítése további három nyugat-balkáni állammal – Albánia, Koszovó, Montenegró -, és a készpénzjuttatás arányának csökkentése a menedékkérők ellátásában – emelte ki Angela Merkel.

A kormány további változtatásokat is tervez, dolgozik két uniós irányelv átültetésén, aminek révén tranzitzónákat lehet kialakítani a határ térségében – tette hozzá a kancellár.

Mindez azonban messze nem elég a válság megoldásához. Az Európai Unió szolidaritására, a terhek méltányos megosztására épülő közös menekültpolitikára van szükség, és gondoskodni kell a külső határok biztosításáról is, mert “az ellenőrzés jelenleg nem működik” – mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a háborús menekültek jogállását szabályozó genfi menekültügyi egyezmény alapján a menekültstátus három évre adható meg, és utána felül kell vizsgálni, hogy lehetséges-e a visszatérés a származási országba. Ez érvényes a menekültek legnagyobb csoportját kitevő szíriaiakra is – emelte ki Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy még nem került közelebb a szíriai polgárháború lezárása, de nem szabad feladni az erre irányuló törekvéseket.

Szorosan együtt kell működni Törökországgal is, egyebek között azért, mert tarthatatlan állapot, hogy “embercsempészek ellenőrzik” két NATO-tagállam, Görögország és Törökország közös határának egy részét az Égei-tenger keleti térségében.

Ugyanakkor a Törökországgal folytatott együttműködésben is meg kell őrizni az európai értékeket, és nem szabad engedni abból az alapelvből, hogy az uniós csatlakozási tárgyalás Törökországgal “nyílt végű” folyamat – mondta a német kancellár.

Angela Merkel beszédében nem tért ki a kormány menekültpolitikáját érő bírálatokra, a menedékkérők nagy száma miatt a lakosságban erősödő aggodalmakra.

A reformcsomag összeállítását irányító belügyminiszter, Thomas de Maiziere viszont felszólalásában jelezte, hogy a kormány pontosan érzékeli és érti a félelmeket. Az idén Németországba érkező menedékkérők száma “egyszerűen túl magas”, és nincs alkalmas eszköz ennek a számnak a minimalizására – emelte ki a belügyminiszter.

Nemcsak a menedékkérők száma emelkedik, hanem “az aggodalmak is erősödnek, és ezt nyíltan ki lehet mondani”, hiszen “a valóság elhallgatása nem használ senkinek” – jelezte.

Ugyanakkor a lakosság aggodalmai “a mi aggodalmaink is”, a politikusoknak azonban nem csupán megérteniük kell a választók aggodalmait, hanem tenniük kell azért, hogy elmúljanak, és éppen ezt szolgálja a menekültügyi rendszer átalakítása – húzta alá Thomas de Maiziere.

Angela Merkel beszédével egy időben Münchenben, a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) kormánynyilatkozatban ismertette a tartomány vezetésének álláspontját Horst Seehofer miniszterelnök, aki ismét élesen bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására.

A bevándorlás korlátozása nélkül kezelhetetlen a menekültválság, a bevándorlás ügye pedig Németországban kizárólag a szövetségi kormányra tartozik – hangsúlyozta Horst Seehofer. Figyelmeztetett, hogy Németország és az európai államok közösségének “grandiózus csődjét” eredményezheti a bevándorlás korlátozásának elmaradása.

Hangsúlyozta, hogy egyértelmű jelzésekre van szükség Berlinből. Mindenekelőtt egy “politikai nyilatkozat” szükséges “a világ nyilvánossága számára arról, hogy még egy olyan gazdag országban is vannak határai a bevándorlásnak, mint Németország, és hogy nem tudunk befogadni mindenkit, aki hozzánk jön” – mondta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke.

– MTI –