Helyi közélet

2015.08.28. 08:43

Tanévkezdés problémákkal - Iskolaviták két helyen Borsodban

Aszaló, Emőd - Két megyénkbeli településen is vitás helyzet alakult ki az iskolakezdésre. Aszalón tüntetés volt szerdán reggel az iskola előtt, aláírásokat gyűjtöttek, Emődön pedig a fenntartóváltás körül alakultak ki bonyodalmak.

Aszaló, Emőd - Két megyénkbeli településen is vitás helyzet alakult ki az iskolakezdésre. Aszalón tüntetés volt szerdán reggel az iskola előtt, aláírásokat gyűjtöttek, Emődön pedig a fenntartóváltás körül alakultak ki bonyodalmak.

Az aszalói problémákról a település polgármestere, dr. Mészáros Zoltán beszélt megkeresve minket. Elmondta: az iskola új megbízott igazgatót kapott az elmúlt tanévben Nádasi Ildikó személyében, akit most a Klik (az állami iskolák fenntartója) kinevezett igazgatónak. A tantestület és a szülői közösség támogatta de az aszalói önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat nem. A polgármester úgy tudja, utóbbinak vétójoga van ilyen esetben és megkérdőjelezte a két támogatást is.

Egyeztetnek Aszalón

A polgármester állítása szerint bár megpróbálta sokféleképpen, de végül nem tudott együtt dolgozni az új igazgatónővel.

Kerestük Nádasi Ildikót is, de nem kívánt nyilatkozni.

A Szikszói Tankerület igazgatója Vadasné Joó Katalin érdeklődésünkre leszögezte, az aszalói iskola igazgatóját a tankerület is támogatta. Szakmailag és emberileg megfelelőnek találták a posztra, az elmúlt években pedagógusként, majd megbízott igazgatóként is példaértékű munkát végzett. Az igazgató hangsúlyozta: a nemzetiségi önkormányzatnak ebben az esetben nincs vétójoga, csak akkor, ha bizonyos feltételek egyszerre teljesülnek. (Jogi szakértőnk szerint a nemzetiségi önkormányzatnak akkor van vétójoga, ha az iskolában külön tanterv alapján nemzetiségi oktatás folyik. Ilyen tudtunkkal nincs az aszalói iskolában – a Szerk.) A tankerület egyeztetéseket folytat az önkormányzat és az iskolaigazgató között a problémák tisztázása érdekében, tette hozzá a tankerület vezetője.

Nem tudtak megegyezni Emődön

Az emődi problémára egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. Arról írt, hogy a katolikus egyház át akarta venni ettől a tanévtől a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát és Gyermekálom óvodát. Már az intézmény nevét is megváltoztatták, de a tanévkezdet előtt kiderült, mégsem az egyház lesz a fenntartó, marad minden a régiben. Az iskola a Klik fenntartásában, az óvoda pedig az önkormányzatéban működik továbbra is.

Információink szerint az egyházi átadást a város polgármestere, Pocsai Enikő kezdeményezte, végül ő is lépett vissza, mert bizonyos feltételekben nem tudott megegyezni az egyházzal. Kerestük Pocsai Enikőt, de ő nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott csak, hogy csütörtökön fórum keretében tájékoztatják a szülőket (erről a keretes írásunkban olvashatnak – a Szerk).

Szerettünk volna beszélni a Miskolci Tankerület igazgatójával és az Egri Főegyházmegye oktatási osztályának a vezetőjével, de megkeresésünkre nem válaszoltak.

ÉM-HE


Emődön a gyermekétkeztetés okozott gondot

Mégsem lesz egyházi iskola és óvoda Emődön, pedig a pedagógusok ezidáig úgy tudták, hogy a katolikus egyház veszi át az intézményeket. Az okokat csütörtökön lakossági fórum keretében közölte Pocsai Enikő, a város polgármestere. Egy szülő, aki részt vett a fórumon, lapunknak elmondta: az átvételről szóló végső aláírás végül azért maradt el, mert a polgármester és az egyház nem tudott megegyezni a gyermekétkeztetés ügyében. Az egyház egy évig vette volna igénybe az önkormányzati konyha szolgáltatását, utána pályázatot írt volna ki, Pocsai Enikő viszont öt évre szerette volna aláíratni a szerződést.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában