Illegális bevándorlás – MÁV: a vasúttársaság nem korlátozza a menekültek alapjogait

Budapest, 2015. július 24., péntek (MTI) – A MÁV pénteki közlése szerint a vasúttársaság nem zárja és eddig sem záratta le a menekülteket szállító kocsikat, azaz nem korlátozza az illegális bevándorlók alapjogait.

A vasúttársaság ezt sajtóhírekre reagálva tudatta az MTI-vel. Mint írták, a MÁV nem záratja le a bevándorlókat szállító különkocsikat: a jegyvizsgálók azokat becsukják, de nem zárják le.

Kifejtették: az ajtókat azért kell becsukni, mert ezeket a kocsikat olyan InterCity vonatokhoz csatlakoztatják, amelyeket “más műszaki paraméterű” kocsikból állítanak össze. A különkocsik vezérlése azonban nem automatikus, és előírás szerint csak csukott ajtókkal lehet elindítani a vonatot.

Ugyanez az eljárás minden olyan kocsinál, amelyben nincs beépített automatika, azért, hogy mozgás közben ne nyíljanak ki az ajtók – tették hozzá, hangsúlyozták: “ez nem jelent valódi lezárást”, az ajtók megállás után kilinccsel belülről is nyithatók.

Azt írták: sajtóhírekben “félreértésre adott okot” a kocsik ajtajára a MÁV-Start által kihelyezett “Ez a kocsi lezárva közlekedik!” tábla. Közölték: ezt a táblát péntektől nem teszik ki a menekülteket szállító járművek ajtóira.

Kitértek arra is, hogy a vasúttársaság végrehajtja azt a feladatot, hogy a menekülteket a legrövidebb időn belül, pót- és helyjegy nélkül, kulturált körülmények között szállítsa.

Mint írták, napi kapcsolatban vannak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a területileg illetékes rendőrségekkel és a hatóságokkal is. Minden reggel tájékoztatást kapnak az utazási okmánnyal rendelkező bevándorlók várható számáról, és ehhez igazodva az érintett szakaszokon – lehetőségeik szerint – pluszkocsikat állítanak be vagy kerékpárokat szállító, ülésekkel ellátott kocsikban helyezik el őket.

Közölték: a vasúttársaság az illegális bevándorlókat szállító vonatszerelvényekben közvetlen kocsikat állít be a menekültek utaztatására.
Ez egyrészt “a bevándorlók érdekeit szolgálja” azzal, hogy közvetlenül jutnak el úti céljukhoz, másrészt “tekintettel van a fizető utasokra is” – írták.

Kiemelték: a MÁV-Start “humanitárius felelősségvállalásból, saját anyagi erőforrásai terhére” biztosítja a közvetlen kocsikat.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s