Illegális bevándorlás – Manfred Weber a Magreb-térség erőteljesebb együttműködését sürgeti

Berlin – Erőteljesebb együttműködést sürgetett a menekültválság megoldása érdekében az észak-afrikai Magreb-térség országai részéről az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője.

Manfred Weber egy német lapnak adott keddi nyilatkozatában sürgette, hogy az Európai Unió, illetve az egyes tagállamok csökkentsék a fejlesztési segélyeket azon észak-afrikai országok esetében, amelyek nem hajlandók együttműködni.

Az EU-nak a fejlesztési segélypénzek odaítélésekor fokozottabban kellene figyelembe venni saját érdekeit – fogalmazott az Európai Parlament legnagyobb, a konzervatív pártokat tömörítő frakciójának vezetője. Többek között arra utalt: Európának az általa nyújtandó segélyt attól kellene függővé tennie, hogy az érintett országok hajlandók-e visszafogadni az uniós tagországokból kitoloncolt polgáraikat.

Weber szerint egyértelmű, hogy a fejlesztési segélyt az együttműködési készséghez kell kötni.

Az EPP elnöke szerint mindezzel egy időben lényegesen több észak- és közép-afrikai országot kellene minél előbb biztonságos származási országnak nyilvánítani, azaz olyan országnak, amelyekbe a menekültek visszatoloncolhatók.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s