Helyi közélet

2015.01.14. 14:25

A reggae-életérzést szeretnék átadni

Miskolc - Miskolci zenekar is nyertes a Cseh Tamás Programban.

Miskolc - Miskolci zenekar is nyertes a Cseh Tamás Programban.

A 2014 májusában indult Cseh Tamás Program pályakezdőkre vonatkozó első alprogramjának negyvenkét nyertese két-kétmillió forintot fordíthat első hang- és képfelvétele elkészítésére. Az országos program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését, elindulását.

A negyvenkettőben – információik szerint – egy zenekar található régiónkból, úgy hívják őket, Sky Fanatic. Vezetőjük Nahaj Péter alias NahajPee Arnóton lakik és a Zrínyi Ilona gimnázium végzős diákja, énekel és gitározik. A többiek – Zakar Viktor, dob, Barkóczi Bence, basszusgitár, vokál, Balogh Máté, zongora, Bialkó Dániel, gitár, Puskás Dániel, harsona, Hajnal Ferenc, szaxofon, Bereznay András, trombita, vokál – többségükben Budapesten folytatják tanulmányaikat. 2012-ben egy gimnáziumi beszélgetésben született meg a zenekar ötlete, melyet a legmegfelelőbb zenészek verbuválása követett. „Etalonként” a sokat hallgatott, nagy kedvenc Pannonia Allstars Ska Orchestra, népszerű nevén PASO szolgált. Röviddel megalakulásuk után az első koncertjüket a Miskolci Kocsonyafesztiválon adták, melyet számos felkérés követett. Többször játszottak a miskolci Helynekemben, a Cinefest színpadán is láthatta őket a közönség.

Egy baráti társaság

– Általában én írom a szövegeket és a dalok alapjait, de a többiek is hozzáteszik a maguk ötleteit, teljesen csapatmunkaként nyerik el végső formájukat a számainak – fejti ki NahajPee. Volt olyan szerzeményünk, amely improvizációként született – teszi hozzá. Szombatonként próbálnak rendszerint, de nem csak a zene köti össze őket – valójában egy baráti társaságot alkotnak. Sok közös programot csinálnak – ahogy idejük engedi –, legutóbb például a szilvesztert töltötték együtt. Zenéjükkel ezt a társaságuk sugározta vidám, „pozitív” életérzés, a reggae-fee­ling-et szeretnék közvetíteni. Több számuk megjelent már a youtube csatornán és a jelenlegi nagy projekt, melyet a Cseh Tamás Programon belül készítenek, egy 10 számos nagylemez, melynek munkálatai gőzerővel folynak. Szerepeltek az Ez Miskolc című válogatáson a Miskolc című számukkal. Az idei terveik között számos koncert, fellépés szerepel, fesztiválokon, klubokban szeretnék szórakoztatni a közönséget. Péter egyébként a zenekaron kívül is ír számokat, legutóbb az iskolai Drámagála nyitószámát írta és adta elő.

ÉM-PGY


A program részei

  • Pályakezdő előadók, zenekarok támogatása

  • Fiatal pályakezdő előadók, zenekarok első hang- és képfelvételének elkészítésére, valamint a pályára lépést támogató kommunikáció megvalósítására.

  • Vidéki könnyűzenei klubok programjainak támogatása

  • Vidéki könnyűzenei klubok zenei programjainak támogatása. Célja, hogy a fővároson kívüli olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek, ahol élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek.

  • Előzenekari alprogram

  • Pályakezdő, fiatal együttesek, előadóművészek előzenekarként történő élőzenei fellépéseinek elősegítése. A pályázatot a főzenekar nyújthatja be.

  • Médiatámogatási alprogram

  • Nem országos lefedettségű vagy vételkörzetű – helyi vagy kisközösségi – rádiókban és televíziókban induló vagy már futó műsorok támogatása, amelyek a magyar könnyűzenével foglalkoznak, és a támogatásnak köszönhetően helyet biztosítanak a Cseh Tamás Programnak.

  • Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központban létrejövő Cseh Tamás Programiroda

  • A márciusban induló Petőfi tévében szerepelnek

    A Cseh Tamás Program első alprogramjának negyvenkét nyertese két-kétmillió forintot fordíthat első hang- és képfelvétele elkészítésére. A keret korábban 60 millió volt, ezt további 20 millióval egészítették ki. A zenekaroknak egy ötszámos CD-t kell felvenniük, illetve egy videoklipet és sajtóanyagot kell készíteniük. Mindezt 2015. június 30-ig. Az m2 esti műsorsávjában márciustól induló Petőfi tévében kiemelt szerepe lesz a Cseh Tamás Programban nyert zenekaroknak.


    A Cseh Tamás Program nyolc alprogramból áll, a lebonyolítás forrása az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka, 2014-ben 500 millió forint. A program kidolgozása több mint egy évvel ezelőtt indult, indulását 2014 májusában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke és L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a program kidolgozásának irányítója jelentette be. A fenti zenekarok kiválasztásában az NKA Zenei Kollégiuma döntött.


    Az előzenekari alprogramra szintén 80 millió jut, erre 22 főzenekar pályázott, a győzteseknek legalább húsz perces játékidőt kell biztosítani előzenekarok számára.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában