Illegális bevándorlás – Lázár: szinte teljesen kész a határzárrendszer a horvát határon

Akt.:
Budapest, 2015. október 8. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az állami szántóföldek értékesítésére vonatkozó programról az Országházban 2015. október 8-án. Balra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Budapest, 2015. október 8. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az állami szántóföldek értékesítésére vonatkozó programról az Országházban 2015. október 8-án. Balra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. október 8., csütörtök (MTI) – Kilencvenkilenc százalékban elkészült a biztonsági határzárrendszer a magyar-horvát határon – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mint mondta, a magyar kormány jelenleg nemzetközi egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a biztonsági határzár működésével kapcsolatos lépését meghozza. A kabinet reméli, ez a kérdés a következő egy hétben eldől.

Magyarországnak az a terve, hogy a visegrádi tagállamokkal (V4: Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) közösen védi meg a magyar-horvát határt – jelezte, hozzátéve, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Luxembourgban egyeztet az ügyben a V4-ekkel.

Lázár János úgy fogalmazott: szervezett embercsempész-akció zajlik Magyarország ellen a horvát állam intenzív részvételével.

“Az a reményünk van, hogy a határzár működése után a nyomás jelentősen csökken vagy elkerüli Magyarországot” – fűzte hozzá a Miniszterelnökség vezetője.

Arra a kérdésre, hogy miért nem zárták még le a magyar-horvát határt, a politikus egyrészt Horvátország EU-tagságára hivatkozott, majd megjegyezte, hogy a szerb határzárnál is volt egy türelmi időszak. Megemlítette továbbá a tervezett határvédelmi V4-együttműködést, valamint azt, hogy Ausztria és Németország álláspontja sem közömbös a kérdésben.

A miniszter azt is mondta, könnyen lehet, hogy az idén összesen 600 ezer illegális bevándorló érkezik Magyarországra.

Lázár János azt is ismertette, hogy mostanáig 176 ezer 205 ember folyamodott menedékkérelemért, a múlt héten 764 kérelem érkezett. A csökkenés okának azt tulajdonította, hogy már Horvátország is teljesíti regisztrációs kötelezettségét.

Tiltott határátlépés miatt eddig több mint 400 büntetőeljárás indult: 183 embert egy évre, 201-et két évre utasítottak ki és volt egy-egy ember, akik 3, illetve 5 évig nem léphetnek be Magyarországra. További két esetben megrovást alkalmaztak – fejtette ki. Tíz esetben a bíróság visszaküldte az iratokat az ügyészségre, egy alkalommal megszüntették az eljárást és 11-en fellebbeztek. A miniszter jelezte: a kormány kész minden bírósági többletköltséget kifizetni, október végén várják, hogy az Országos Bírósági Hivatal megjelölje igényét.

Beszámolt arról is, hogy a költségvetésből eddig 60 milliárd forintot fordítottak a bevándorlás kezelésére. A központi operatív törzs adatai szerint a MÁV 524 millió, a BKV – a jelenlegi feldolgozottság alapján – 160 millió, a Volán társaságok 200 millió forintot költöttek a migránsok szállítására, azaz áfával együtt 1 milliárd forint feletti ez az összeg.

– MTI –