Friss hírek

2009.10.12. 12:58

Tárki: Bizalomhiány és normazavarok jellemzik a magyar társadalmat

<p>Elsõsorban a bizalomhiány, a normazavarok és igazságtalanságérzet jellemzi a magyar társadalmat - derül ki a Tárki idén tavasszal, 1000 ember megkérdezése alapján készített tanulmányából, amely része egy átfogó nemzetközi kutatásnak. A jelentés szerint Magyarország értékszerkezete közelebb áll az ortodox kultúrához, mint a nyugati keresztény kultúrkörhöz. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke - a jelentés bemutatásának házigazdája - kételyeit fejezte ki a feltett kérdések minõségével kapcsolatban.</p>

Magyarországon rendkívül alacsony a politikai intézmények iránti bizalom - derül ki a Tárki hétfõn közzétett felmérésébõl. A megkérdezettek többsége egyetért azzal, hogy túl nagyok a jövedelmek közötti különbségek. A világ 50 országa közül, ahol hasonló felmérés készült - a magyarok gondolják leginkább, hogy csak egymás rovására érvényesülhetnek.

A jelentés legvitatottabb pontja Magyarországot Oroszországhoz, Ukrajnához és Kínához hasonlóan közelebb helyezi el a világ kulturális "értéktérképén" az ortodox kultúrához, mint a nyugati keresztény kultúrkörhöz.

A kutatás kiindulópontjával és a feltett kérdésekkel kapcsolatban kételyeit fejezte ki az MTA elnöke. Pálinkás József példaként azt a kutatási eredményt említette, amely szerint fejlettebbek azok a társadalmak, amelyekben gyengébbek a családi kötelékek.

A kutatást követõ vitában felszólalók, köztük Hankiss Elemér, a felmérés részleteinek további elemzését tartotta szükségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!