Illegális bevándorlás – Lázár: az embercsempészek legyőzték Horvátországot

Illusztráció - Illegális bevándorlás - Lázár: az embercsempészek legyőzték Horvátországot
Illusztráció - Illegális bevándorlás - Lázár: az embercsempészek legyőzték Horvátországot
Budapest, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) – A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az embercsempészek legyőzték Horvátországot, és Magyarország számára most a magyar-horvát határ megvédése a kérdés. Lázár János pénteken, hódmezővásárhelyi fogadóórája után arról is beszélt: a migrációs hullám megállítására az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait.

A miniszter a Vásárhely24 portálnak nyilatkozva elmondta, Röszkénél úgy tűnik, átmenetileg sikerült a menekültproblémát a kerítés megépítésével megszüntetni.

Hangsúlyozta, a horvát határ megvédése most a kérdés, ugyanis a szerb és a horvát hatóságok ezresével szállítják a menekülteket a horvát-magyar határ 40 kilométeres szakaszára.

A kerítés felépítése most ott is megkezdődött – emlékeztetett.

Lázár János közölte, a horvát és a szerb kormány meg sem próbálta a menekültek ellátását, az ő szolidaritásukra nem számíthat Magyarország. Hozzátette: az elmúlt napokban változni látszik az osztrák és német menekültpolitika, az ő jobb belátásukban bízhat Magyarország.

Megismételve korábbi álláspontját azt mondta, a határvédelem a megoldás, Európa határain kívül kell a migránsokat összegyűjteni.

Azon országok éljenek a migránsok behívásának lehetőségével, ahol a munkaerőpiac ezt megkívánja – fejtette ki, megjegyezve: nem akarják, hogy kötelező legyen a menekültek elosztásáról szóló uniós kvóta, mivel Magyarországnak ez nem érdeke.

Lázár János azon véleményének is hangot adott, hogy a német és osztrák határellenőrzés bevezetése, esetleg annak kommunikálása hogy ott határzár létesül, visszatartó erővel bírna.

Mint mondta, az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország közösen zárta volna le határait és épített volna fizikai és jogi akadályokat.

Ez megállította volna a balkáni migrációs és embercsempész hullámot – közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyelőre úgy tűnik, az embercsempészek Horvátországot legyőzték.

– MTI –