Illegális bevándorlás – Közepesre értékeli Angela Merkel munkáját a legnagyobb német lap

Berlin – Közepesre értékelte a német kancellár menekültügyi tevékenységét a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild a csütörtökön kezdődő uniós csúcs alkalmából készített összeállításában.

Angela Merkel a tagállami vezetők tanácskozásáról több nyilatkozatában és beszédében kiemelte, hogy Brüsszelben “köztes mérleget” készítenek az európai menekültválság kezeléséről. Ennek nyomán a Bild a kancellár tevékenységének eredményeit helyzete mérlegre. Nyolc “tantárgyból” vizsgáztatták Merkelt; egyben értékelték jelesre, kettőben elégtelenre Angela Merkel teljesítményét. Mindent egybevetve a lap közepes bizonyítványt állított ki.

A kancellár a Bild vizsgáján elégtelent kapott, amiért továbbra is erős a menekülthullám. Az idén szerdáig 136 546 ember érkezését regisztrálták a menedékkérők tartományok közötti elosztását szolgáló rendszerbe (EASY), ami azt jelenti, hogy ugyan jóval kevesebben érkeznek, mint tavaly decemberben, de nagyjából kétszer annyian, mint a tavaly január-feburári időszakban.

Elégtelent kapott Angela Merkel azért is, mert uniós szinten nem sikerült érvényesítenie válságkezelési elképzeléseit, és “elszigetelt” helyzetbe vezette Németországot. Ugyanakkor a lap a többi tagállamot is megbuktatta, mert a lap szerint az “EU-országok kudarcot vallottak a menekültválságban”.

Közepest kapott Angela Merkel a biztonsági helyzetért, amellyel kapcsolatban a Bild hangsúlyozta, hogy a rendőrség vészesen túlterhelt, de nagyobb bűnözési hullámhoz nem vezetett a menedékkérők beáramlása.

Közepesre értékelte a lap a menekültválság költségeinek finanszírozását célzó erőfeszítéseket, ugyanakkor kiemelte, hogy az államháztartásban egyelőre nem keletkezett hiány, és nem volt szükség adóemelésre.

Szintén közepesre értékelte a Bild a menedékkérők regisztrációjának és elhelyezésük összehangolásának javítására, valamint a menekültügyi eljárások gyorsítására irányuló erőfeszítések eredményeit, rámutatva, hogy az elkezdett átalakítások hatásai még nem bontakoztak ki.

Jónak tarja a lap a kancellár belpolitikai tevékenységét, kiemelve, hogy a törvényhozás alig néhány hét alatt nagyobb mértékben szigorította a menekültügyi eljárás és ellátás szabályait, mint a megelőző két évben.

Jónak értékelte a Bild az egészségügyi rendszert érintő változtatásokat is, kiemelve, hogy a rendszer egyelőre megbirkózik azzal a nyomással, amelyet a tavaly az országba érkező több mint egymillió ember jelent.

Angela Merkel csak azért kapott jelest a Bildtől, hogy a közhangulat romlása ellenére még mindig nagy a lakosság segítőkészsége, ami a lap szerint azt jelenti, hogy továbbra is érvényes a kancellár híres mondása, miszerint “megoldjuk az ügyet”, vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s