Nagyvilág

2011.08.10. 12:48

Megtalálták az orosz Távol-Keleten kedden lezuhant An-12-est

Moszkva  (MTI) - Megtalálták az orosz hatóságok a távol-keleti Magadani területen kedden lezuhant An-12 típusú teherszállító repülőgépet, amelynek 11 fős legénységéből feltehetően senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

Moszkva  (MTI) - Megtalálták az orosz hatóságok a távol-keleti Magadani területen kedden lezuhant An-12 típusú teherszállító repülőgépet, amelynek 11 fős legénységéből feltehetően senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

 

A roncsokat a terület Oszmucsan települése közelében fedezték fel szerdán a helikopteres keresők. A Roszaviacija légügyi hatóság kereső egysége fél órán beül a helyszínre érkezett, de a közlés szerint életben lévő embert nem talált. Átkutatták a környéket is, és egyelőre annyit állapítottak meg, hogy a gép roncsai kétkilométeres sugarú körben szóródtak szét.

A gép az Amur menti Komszomolszkból indult és Magadanban leszállt tankolni, majd továbbindult Csukcsföldre. A négymotoros gép egyik hajtóműve azonban kigyulladt, és a pilóta kényszerleszállást készült végrehajtani, visszatérve a magadani repülőtérre. A balesetet vizsgáló bizottság közlése szerint az An-12-es ezután eltűnt a radarokról.

Az illetékes szervek a felkutatására indított terepjárók szerdán, helyi idő szerint reggel még feladták a próbálkozást, hogy eljussanak a baleset feltételezett színhelyére, mivel az utóbbi idők esőzése és áradása nyomán felpuhult talajon nem tudtak továbbhaladni. Egy helyi bánya munkásainak segítségével ezért hozzáláttak egyes útszakaszok helyreállításához. Közben repülőgépek és helikopterek napkeltétől újra keresték a lezuhant gépet, de távolabbról erősítést nem tudtak bevonni, mert a zord idő miatt a térségbe sem lehet odarepülni.

An-12-es típusú repülőgép 1957-től

A csukcsföldi Kepervejemben, ahová a gép tartott, az önkormányzat bejelentette: nem lesz élelmiszerhiány a baleset miatt, ugyanis minden északi településen tárolnak rendkívüli helyzetekre szóló stratégiai élelmiszer-tartalékokat.

Az An-12-es típusú repülőgép első példánya 1957-ben emelkedett a levegőbe, a gépet 1959-1973 között gyártották a Szovjetunióban - ezalatt 1248 darab készült belőle -, majd 1974-től 1993-ig Kínában is gyártották.

A sorozatgyártás megkezdése óta ez a 193. An-12-es, amely balesetben megsemmisült.

A kedden lezuhant gép 1963-ban, Taskentben készült, és így az orosz polgári légi közlekedés egyik legöregebb gépe volt. Az első feltételezések szerint a vesztét az amortizálódás okozta.

Oroszországban egyébként a repülőgépek átlagos életkora 22-23 év, ami 4-5 évvel több az európai átlagnál. Az An-12-es típust elsősorban azért nem szívesen selejtezik le, mert nincs mivel helyettesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!