Illegális bevándorlás – Kormányszóvivő: megvannak a határvédelem feltételei

Budapest – Megvan a műszaki és az élőerő ahhoz, hogy az illegális bevándorlás irányváltása esetén is megvédjék az ország határait – hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán a veszélyek között említette, hogy egy állandóan étvényes betelepítési kvóta bevezetése esetén az érkezőkkel és a családegyesítésekkel rövidesen egy Szeged méretű városnyi embert találhatnánk Magyarországon, de azt is, hogy több mint negyvenezer ember szerepel már a visszatoloncolandók, visszaküldendők listáján, “amelyben jelezték Magyarországnak, hogy őket visszaküldenék”.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormányzat már korábban jelezte, hogy nem hajlandó átvenni azokat, akik először nem itt léptek a schengeni övezetbe.

Hozzátette: egyetlen uniós dokumentum sem tartalmaz olyan kitételt, hogy kötelező betelepítési kvótákat kellene vállalniuk a tagállamoknak, hogy “emberek tíz- és százezrei, sőt milliói jönnek, engedély, iratok és mindenféle rendszabály nélkül”.

“Azt gondoljuk, hogy Európa ebben az értelemben már most megtelt, nagyon gyorsan véget kellene vetni annak, ami zajlik a nem megvédett határokon” és újragondolni az EU egész migrációs és menekültügyi stratégiáját” – jelentette ki Kovács Zoltán.

– MTI –