Illegális bevándorlás – Kormányszóvivő: Az EU-nak gondoskodnia kell küldő határai védelméről

Pécs, 2015. szeptember 19., szombat (MTI) – Az Európai Uniónak nem nagyon van más választása, mint az, hogy gondoskodik külső határai védelméről, és ehhez minden szükséges lépést megkövetel a tagállamaitól – mondta a kormányszóvivő szombat este, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kovács Zoltán szerint “sohasem mondtuk, hogy a kerítés, a déli biztonsági határzár megoldás”, de olyan eszköz a magyar kormány kezében, amely megakadályozza a zöldhatáron való szabad átjárást, és próbálja ellenőrizhetővé tenni a határátkelést.

Valahogy véget kell vetni annak, ami a nyugat-balkáni útvonalról áramló menekültekkel összefüggésben történik, erre a legjobb esélyünk az, ha az első belépési pontnál, a görög határnál megállítják az illegális migránsok áradatát – mondta, hozzátéve: ehhez közös európai fellépésre van szükség.

Kovács Zoltán butaságnak nevezte a külföldi média azon beszámolóit, amelyek szerint Magyarország megnyitotta volna a horvát határszakaszt a migránsok előtt.

“Kitartunk amellett, hogy biztosítjuk a schengeni határokat, hogy ellenőrizetlen, azonosítatlan emberek mindenféle szervezettség és rend nélkül áramoljanak az unióba, ahol már most is megoldhatatlan problémát jelentenek” – fogalmazott.

A kormányszóvivő megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország cserbenhagyta Magyarországot és az uniót, Horvátország semmilyen, az uniós tagságából fakadó kötelezettségével nem foglalkozik, szabadon engedi át területén a schengeni határok felé igyekvő bevándorlókat.

“A következő teszt a szlovén határ, a Szlovéniában bekövetkező események lesznek” – jegyezte meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy szombaton este hat óráig a magyar-horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473.

A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden 9, Letenyén 8 busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra – jegyezte meg.

A főtanácsadó kitért rá, hogy horvát sajtónyilatkozatokból úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és “a macedón-szerb területeken is jelentős tömegek mozognak”, így számítani kell rá, hogy ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarországnak”.

Bakondi György a magyar-horvát határszakaszra tervezett műszaki határzárról elmondta: a honvédség erői dolgoznak a kerítés építésén, mindent megtesznek, hogy a legfontosabb részeken mielőbb megszervezhessék a zöldhatár biztonságos őrzését.

A zöldhatár lezárása megakadályozza, hogy jelentős migránstömegek a magyar lakosság biztonságát érintően a legváratlanabb helyeken bukkanjanak fel – közölte. Hozzáfűzte, hogy mindenfajta határőrizeti szigorítás feltétele a műszaki határzár és a jogi oltalom megléte.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s