Illegális bevándorlás – Gulyás Gergely: “talán kevesebb menedékkérő megy majd Németországba”

Berlin, 2015. augusztus 30., vasárnap (MTI) – “Talán kevesebb menedékkérő megy majd Németországba” az ideiglenes műszaki határzár és az új magyar törvényjavaslat révén – mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lapnak Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A FAS első oldalán megjelent összeállítás szerint a magyar kormány le akarja zárni az úgynevezett balkáni útvonalat, amelyen jelenleg a legtöbben áramlanak az Európai Unióba, és különösen Németországba.

A lap szerint ebben a törekvésben együttes hatást kell kifejtenie az ideiglenes műszaki határzárnak és az új intézkedéseknek, amelyekről a Fidesz péntek este terjesztett törvényjavaslatot az Országgyűlés elé. Minderről Gulyás Gergely a FAS-nak szombaton elmondta: “úgy gondolom, hogy talán kevesebb menedékkérő megy majd Németországba”.

Hozzátette: “a hatás természetesen jobb lenne, ha lenne egy európai szabályozás”, amelynek kialakítása azonban nem várható a belátható időben.

Úgy is lehet mondani, hogy Magyarország Németországért is zárja le a határt – fejtette ki Gulyás Gergely a FAS szerint.

A politikus az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban bizakodásának adott hangot, hogy a tervezett szabályozás összefér az uniós joggal, hiszen a menekülteket nem tartják őrizetben a tranzitzónákban.

A menekültek a kijelölt övezetekben szabadon mozoghatnak, és lehetőségükben áll a visszatérés Szerbiába – fejtette ki. Hozzátette, hogy a zónákat a hivatalos határátkelők közelében jelölik ki, és így a menekültek legálisan beléphetnek Magyarországra és menedékjogi kérelmet nyújthatnak be. Hangsúlyozta, hogy senkinek nem kell illegálisan belépnie az országba.

“Szeretnénk a menedékjogi eljárásokat normális és rendezett körülmények között lefolytatni” – mondta Gulyás Gergely.

“Ez az utóbbi hónapokban már nem volt lehetséges” – tette hozzá.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s