Illegális bevándorlás – Folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére

Röszke, 2015. szeptember 12. Migránsok szántóföldön keresztül igyekeznek kikerülni az ellenőrzést a Horgos-Szeged vasútvonal mellett, a magyar-szerb határ közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 13-án.
Röszke, 2015. szeptember 12. Migránsok szántóföldön keresztül igyekeznek kikerülni az ellenőrzést a Horgos-Szeged vasútvonal mellett, a magyar-szerb határ közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 13-án. - © MTI Fotó: Mohai Balázs
Röszke, 2015. szeptember 13., vasárnap (MTI) – Folyamatosan érkeztek a migránsok a zöldhatáron keresztül Röszkére a Horgos-Szeged vasútvonal mentén vasárnap délelőtt – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A rendőrség buszokkal viszi el az embereket, az érkezőknek minimális időt kell várakozniuk a gyűjtőpontnál. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol vasárnap délelőtt tucatnyi jármű – többségében sötétkék csuklós BKV-busz – várakozott.

Az út és a vasútvonal metszéspontjánál a szántóföldeken az elmúlt hetekben spontán kialakult táborban fokozatosan javulnak a körülmények. A helyszínen dolgozó hazai és külföldi segélyszervezetek igyekeznek összehangolni tevékenységüket. Az egyik sátornál részletes térkép készült arról, mely szolgáltatás hol vehető igénybe a táborban. Az önkéntesek enni- és innivalót, a gyermekeknek bébiételt, tápszert osztanak, több helyen meleg ételt főznek.

Az elmúlt napokban sok civil és segélyszervezett hozott ruhákat, lábbeliket, takarókat Röszkére. Az adományokból sok holmi a szemétben végezte, a káosz elkerüléséért az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek.

A hét második felében élelemben már nem szenvedtek hiányt a gyűjtőpontnál várakozó migránsok, de előfordult, hogy orvosokból és ápolókból kevés volt. Szombaton az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontieres – MSF) is fölállította több sátrát, így a nagy magyar segélyszervezetek – a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet -, valamint a magyar és külföldi önkéntesek mellett ők is ellátják az elsősorban kisebb végtagsérülések és megfázásos tünetek miatt hozzájuk fordulókat.

Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint – a rájuk váró eljárással kapcsolatos bizonytalanság mellett – a legkomolyabb félelmek amiatt élnek az emberekben, hogy az út során elvesztik szeretteiket. A buszra szálláskor a rendőrök kiemelten odafigyelnek arra, hogy egyben tartsák a családokat, de olyan is előfordult, hogy egy kórházba szállított várandós nő után vitték családtagjait. A táborban több helyen is lapokra írták föl azt a telefonszámot, amelyet hívni kell, ha valaki nem találja családtagjait.

Az önkéntesek közül többen is nap mint nap nekilátnak annak a reménytelennek tűnő feladatnak, hogy úrrá legyenek a mindet ellepő szeméten. Bár vasárnap is sok helyütt eldobált ruha, élelmiszer-csomagolás borította a földet, egyre több volt a zsákokban összegyűjtött szemét, amelyet kukásautókkal szállítanak el.

– MTI –