Illegális bevándorlás – Fidesz: Európa nem tud milliószám befogadni bevándorlókat

Budapest, 2015. szeptember 9., szerda (MTI) – A Fidesz szerint Európa vezetőinek világos üzenetet kellene küldeniük a kontinensen kívüli országoknak és az embercsempészeknek, hogy Európa nem tud milliószám befogadni bevándorlókat.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese arra reagált szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által ismertetett javaslatcsomag értelmében Magyarországtól 54 ezer menekültet venne át a többi uniós tagállam.

A fideszes politikus közölte: a visegrádi országoknak egységes az álláspontja abban, hogy amíg nem sikerül megállítani a tömeges bevándorlást, addig felesleges, értelmetlen kvótákról beszélni.

Aki nem jogosult politikai menedékjogra, vissza kell küldeni – mondta, rendkívül károsnak nevezve bevándorlási útvonalak létesítésének még csak az emlegetését is.

Gulyás Gergely megjegyezte, a menekültstátuszra való jogosultság még azok esetében sem jelent szabad országválasztást, akik valóban politikai üldöztetésnek vannak kitéve. A menekültstátusz az első biztonságos országban illeti meg a menekülteket – jelentette ki. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nem gondolják, hogy egy Németországba igyekvő Törökországban, Görögországban, Macedóniában, Albániában, Szerbiában, Magyarországon vagy éppen Ausztriában ne lenne biztonságban. “Ebből látszik, hogy a bevándorlóknak nagyon nagy többsége kizárólag a jobb élet reményében érkezik. Ez emberileg érthető, viszont Európa egészének a létét fenyegeti” – fogalmazott.

A képviselő hangsúlyozta: Európa egy keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, amit meg kell őrizni.

Szerinte “ha nem szabunk gátat a gazdasági bevándorlásnak, olyan párhuzamos társadalmak fognak létrejönni, amelyekre semmi szükség nincs”.

Gulyás Gergely üdvözölte ugyanakkor, hogy az EU “felismerte”: Magyarország a legsúlyosabb bevándorlási nyomásnak kitett államok közé tartozik. Magyarországnak mindent meg kell tennie határai megvédéséért – hangoztatta.

A határra tervezett tranzitzónákat firtató kérdésekre a kormánypárt frakcióvezető-helyettese közölte: a tranzitzónák a magyar állam területén lesznek, de ezek nem hasonlíthatók majd az idegenrendészeti őrizethez, mert a zónák nem lesznek zártak, Szerbia felé ugyanis nyitva lesznek.

– MTI –