Illegális bevándorlás – Európa Tanács: Spanyolországnak biztosítani kell a menedékjog gyakorlását Ceuta és Melilla területén is

Brüsszel/Strasbourg – A migráció kezelésének kihívásai ellenére Spanyolországnak biztosítania kell a menedékjoghoz való megfelelő hozzáférést a hozzá tartózó, de az afrikai kontinensen található, Marokkóba ékelődő Ceuta és Melilla területén is – hangsúlyozta Tomás Bocek, az Európa Tanács főtitkárának menekültügyi különmegbízottja sajtóközleményében csütörtökön.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács menekültügyi különmegbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Melilla és Ceuta területén működő befogadó központok túlzsúfoltak. Több tucat felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermek nem kap megfelelő védelmet, az utcákon élnek és a kontinensre induló kompokra próbálnak felkapaszkodni.

Bocek hangsúlyozta, a spanyol hatóságoknak csökkenteniük kell a menedékjog iránt beadott kérelmek feldolgozási idejét, össze kell tudni hangolniuk a határellenőrzési és biztonsági intézkedéseket, valamint az Európa Tanács normáival összhangban fokozniuk kell a migránsok és a menekültek emberi jogainak védelmét.

Az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex legfrissebb, júliusi adatokat rögzítő jelentése szerint a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon mintegy 8800-an érték el a spanyol partokat. Az előző évhez képest az illegális határátlépések száma ezen a határszakaszon megduplázódott, az év eleje óta több mint 23 ezren érkeztek Spanyolországba, főként Marokkóból. A jelentés szerint a bevándorlók háromnegyede a szubszaharai régióból származik, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is. Az előző hónap, június folyamán az Európába irányuló illegális határátlépések felét Spanyolországban regisztrálták – tették hozzá.

-MTI-