Illegális bevándorlás – ET-ülés – Németh Zsolt: humanizmus és ésszerűség közötti egyensúlyt kell teremteni

Brüsszel, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) a migrációs és menekültügyi helyzetről folytatott vitájában.

A fideszes politikus szerint különösen a politikai menekültek iránt kell humanizmust tanúsítani, és tiszteletben kell tartani a rájuk vonatkozó nemzetközi egyezményeket. A gazdasági migránsok vonatkozásában ugyanakkor Európának az eszét kell használnia – tette hozzá.

“Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon” – vélekedett a magyar képviselő.

Azt kérte, hogy a politikusok ne csak a médiában megjelenő, tragikus képsorokból induljanak ki. A képek alkalmasak érzelmek kiváltására, de gondolkodni is kell, és “meg kell fontolnunk, hogy hosszú távon milyen Európában akarunk élni” – érvelt a politikus.

Németh Zsolt a válság külső és belső dimenziói között is a helyes egyensúly keresését szorgalmazta, öt fő csoportba sorolva a teendőket.

Szerinte először is meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat. Másodszor meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, mert ha ezt nem teszik, akkor összeomlik az övezeten belüli akadálytalan mozgást biztosító rendszer. Harmadszor meg kell reformálni a menedékért folyamodók regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat. E vonatkozásban egyetértését hangoztatta az ETPK vitaalapjául szolgáló jelentéstevői indítvánnyal, mely szerint az európai menekültstátus felé kell elmozdulni. Negyedik teendőként a biztonságosnak számító tranzitországok pénzügyi támogatását javasolta, ötödikként pedig az embercsempészek elleni harc fontosságát emelte ki Németh Zsolt.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s