Illegális bevándorlás – Egy egykori piac helyén lesz az új fővárosi tranzitzóna

Akt.:
Budapest, 2015. augusztus 26. Az egykori Verseny utcai piac területe Budapesten, a Dózsa György úton, a Puskás Ferenc Stadion közelében 2015. augusztus 26-án. A területen lesz az illegális bevándorlók új tranzitzónája a fővárosban. Az átköltözés nagyjából két héten belül záródhat.
Budapest, 2015. augusztus 26. Az egykori Verseny utcai piac területe Budapesten, a Dózsa György úton, a Puskás Ferenc Stadion közelében 2015. augusztus 26-án. A területen lesz az illegális bevándorlók új tranzitzónája a fővárosban. Az átköltözés nagyjából két héten belül záródhat. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. augusztus 26., szerda (MTI) – A VII. kerületi Verseny utcában, a Puskás Ferenc Stadion közelében, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban – jelentette be Budapest főpolgármestere szerda délután az M1 aktuális csatornán.

Tarlós István azt mondta: a katasztrófavédelemmel egyeztetve a korábban összeszokott csapat rendezi be, a nagyjából ezer ember befogadására tervezett állomást. Hozzátette: nem egyidőben zárják be a pályaudvarokon lévő zónákat és nyitják meg az újat. A Nyugati pályaudvaron lévő zóna marad nyitva legtovább, “tartalékképpen”. A költözés nagyjából két héten belül záródhat le – mondta.

A főpolgármester elmondta: a civilek javaslatát figyelembe véve döntöttek úgy, hogy egy zónát alakítanak ki a fővárosban, amelynek helyszínét a hatóságokkal való konzultáció után döntöttek a Puskás Ferenc Stadionnal szemben található területen jelölték ki. Annak közelében nincsenek lakóházak. Hozzátette: azért nem a pályaudvaroktól távolabbi helyszínt választottak, mert abban bíznak hátha mégis sikerül “távozásra serkenteni” a menedékkérőket.

Tarlós István azt mondta: bízik a kerületi polgármester konstruktív támogatásában. Megjegyezte: a polgármester korábban a Keleti pályaudvaron kialakított zóna ellen sem tiltakozott.

A főpolgármester kedd este az M1 aktuális csatornán beszélt arról: mivel az osztrákok már nemigen engedik be a migránsokat, ezért nem logikus tovább fenntartani a központi pályaudvarokon ezeket a zónákat. Ekkor még azt mondta: a fővárosban két helyre tervezik áthelyezni a pályaudvarokon lévő zónákat. Három pesti és egy budai helyszín jöhet szóba – tette hozzá Tarlós István. Szerda reggel a Kossuth Rádióban már azt mondta: az is lehetséges, hogy egyetlen ilyen zóna lesz. A 180 perc című műsorban Tarlós István arra is kitért: reméli, hogy a parlament hamarosan olyan döntést hoz, amely “ezt a helyzetet kezelhetőbbé teszi”.

– MTI –