Friss hírek

2009.09.29. 19:53

Bûnösnek vallotta magát volt perui elnök

<p>Elismerte bûnösségét vesztegetés és ellenzéki politikusok, újságírók és üzletemberek illegális lehallgatásának vádjában Alberto Fujimori. A volt perui államfõ ellen - aki mellesleg börtönbüntetését tölti - ez a negyedik, egyben utolsó peres eljárás.</p>

Alberto Fujimori 1990 és 2000 között vezette a dél-amerikai országot, ahonnan késõbb Japánba menekült, majd 2007-ben visszatért, hogy feleljen az õt ért vádakra.

Elõször hatalmával való visszaélésért 2007-ben ítélték hat év börtönre. Ezt idén áprilisban 25 évvel megtoldották, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Fujimori gyilkosságokat és emberrablásokat rendelt meg a belbiztonsági erõktõl. Júliusban pedig, további hét és fél évet kapott csaknem három milliárd forintnyi állami vagyon elsikkasztásáért.

A mostani peres eljárás elsõ tárgyalási napján a volt elnök elismerte, hogy egykori kémfõnöke - az azóta többek között kábítószer kereskedelem miatt börtönbe zárt Vladimiro Montesinos - segítségével lehallgatott és megzsarolt ellenzéki politikusokat, újságírókat illetve üzletembereket. A bíró a beismerõ vallomás után úgy döntött, nincs szükség a tárgyalás folytatására. Ítélethozatal szerdán várható.

A vád nyolc év börtön, illetve pénzbüntetés kiszabását kérte. Az összeg egy részét a lehallgatott embereknek adnák.

A beismerõ vallomás elõtt Fujimori védõi azt mondták, hogy ez az ügy is része az egykori államfõ elleni boszorkányüldözésnek, amelynek most már az is a célja, hogy ellehetetlenítsék a politikus lányának indulását a 2011-es elnökválasztáson. Keiko Fujimori már jelezte, megválasztása esetén kegyelemben részesítené apját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!