Illegális bevándorlás – BM: 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz; újraindulhatnak a nemzetközi vonatok

Budapest, 2015. szeptember 5., szombat (MTI) – Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy mi lesz a Keleti pályaudvaron ismét gyülekező migránsokkal azt válaszolta, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik, hogy a korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg.

Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz.

Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban- tette hozzá.

Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel.

Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban.

Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben.
Ismertette: az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. Hozzátette: a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s