Illegális bevándorlás – Az UNHCR folyamatosan segíti az érkezőket

Röszke, 2015. szeptember 6., vasárnap (MTI) – Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai – közölte a szervezet magyarországi szóvivője az MTI-vel vasárnap Röszkén.

Simon Ernő a rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta, elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak. A terepen dolgozó munkatársak emellett információval látják el a rendkívüli magyarországi helyzetről a szervezet brüsszeli és genfi központját is.

Magyarország aláírója az ENSZ menekültügyi egyezményének és az Európai Unió tagja, így feladata gondoskodni a menekültekről, míg például Jordániában, Törökországban vagy Libanonban maga az UNHCR működtet menekülttáborokat – mondta Simon Ernő.

A szervezet abban igyekszik közreműködni, hogy a magyarországi eljárás minél inkább zökkenőmentes legyen, megfeleljen a hazai érdekeknek, és tiszteletben tartsa a menekültek emberi méltóságát – fűzte hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, a határok őrizete minden ország joga és kötelessége, de ez nem jelentheti azt, hogy bármilyen akadályt állítanak azok elé, akik menedékkérelmet kívánnak benyújtani. A menekültjog olyan alapvető emberi jog, amelyet az Alaptörvény is rögzít. Garantálni kell azok biztonságát, akik saját országukból, ahol háború dúl, az életveszély elől menekülnek – tette hozzá.

A szakember kifejtette, minden egyes kérelmet egyedileg kell elbírálni, bár ez a jelenlegi számok mellett hatalmas feladatot jelent, de – mint mondta: – “saját érdekünkben nincs más megoldás”.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s