Friss hírek

2009.05.05. 13:40

Per Székesfehérvár egyik nevezetességének megszüntetéséért

<p>Az órajáték megszüntetéséért indított pert Székesfehérváron három család. Beperelték a ma már nemcsak fehérvári, hanem Fejér megyei nevezetességnek is számító zenélő műalkotás adományozóját, és az önkormányzatot, mert szerintük túl hangos az órához kapcsolódó harangjáték. Az első tárgyalást a Fejér Megyei Bíróságon tartották kedden.</p>

A családok szerint a megengedett 45 decibel helyett 85 -90 decibel a harangjáték hangja. Nappal a telefonálást, rádiózást, tévézést, és a kisgyerekek délutáni alvását teszi lehetetlenné, az éjszakai nyugalmukat pedig az órajátékot megvilágító reflektorok zavarják. Szerintük elértéktelenedett a lakásuk, és másfél - kétmilliós kártérítésre és az ablakok cseréjére tartanának igényt.

Kovács Jenő órásmester elmondta a tárgyaláson: a lakások értékét emeli a művészeti alkotásnak számító szerkezet, és a próbaüzem már megkezdődött akkor, amikor a perelők megvették a lakásokat. Az ÁNTSZ mérései szerint 65 decibel a harangjáték hangja, de rézbetétet szerelt a harangütőkbe, amellyel tovább csökkentette a zajterhelést. Éjjel 10 óra után kikapcsol a reflektor az órásmester szerint, ezt azonban az ott lakók cáfolták.

Az önkormányzat jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mert mint mondta, a hivatal nem perelhető, mivel nem működtetője a szerkezetnek, a szükséges engedélyeket sem a jegyző adta ki, hanem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A tárgyalás június 30-án folytatódik. A bíróság igazságügyi szakértőket von be annak megállapítására, hogy milyen zajterheléssel jár az óra, és csökkenti-e az ott lévő lakások értékét.

Kovács Jenő órásmester művészekkel közösen készítette el, majd ajándékozta 2002-ben a városnak az órajátékot, amelynek figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek. A szerkezet különlegessége a 24 órás beosztású számlap.

Az óra már csak 10 és 18 óra között működik, naponta 20 percet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!