Helyi közélet

2015.03.30. 09:00

Avas szállót vegyenek!

Miskolc - Szombattól már lehet pályázni a miskolci főutcai ingatlanra: a miskolci önkormányzat meggondolja.

Miskolc - Szombattól már lehet pályázni a miskolci főutcai ingatlanra: a miskolci önkormányzat meggondolja.Tervezi-e a miskolci önkormányzat, hogy megvásárolja az Avas szállót? „Természetesen nyomon kíséri az egykori szálló sorsának alakulását – így a felszámolói liciteljárást is – a városháza”, válaszolt a kérdésre Koczák Szilvia, az önkormányzat szóvivője. Hangsúlyozta, különböző szakmai fórumokon rendszeres tárgyalások zajlanak az ingatlan jövőjéről. „A szálló megvásárlásának kérdése azonban nem eldöntött, a polgármesteri hivatal jelenleg is vizsgálja a lehetőséget a liciten történő esetleges részvételre.” A kérdés már csak azért is aktuális, mert immár a harmadik pályázat jelent meg a főutcai ingatlan értékesítésére, 308 millió 800 ezer forint az épület irányára. Március 28-tól, azaz szombattól lehet rá pályázni egészen április 13-án 16 óráig.

Harmadszor

Az Avas szálló évtizedek óta üresen áll Miskolc főutcáján. 1997-ben vette meg a MultiCasa Consulting Kft. Hosszú évek múlva elkezdte az épület felújítását, ami 2009-ben félbeszakadt, azóta üresen áll az épület. Állapota folyamatosan romlik (igaz, az önkormányzat felújíttatta a homlokzatát), jelenleg 2–2,5 milliárd forintot kellene ráköltenie a vevőnek.

Januárban arról számolt be lapunk, hogy felszámolás indult a tulajdonos Multicasa Consulting Kft. ellen.

A felszámoló cég, a záhonyi illetőségű Prudens Profit Controll Kft. már kétszer próbálta meg eladni az épületet, eddig sikertelenül. Ez most a harmadik kiírás, Simon Péter felszámolóbiztos lapunknak múltkoriban úgy nyilatkozott, hogy optimista, bízik benne, hogy ez alkalommal sikerül majd értékesíteni az épületet. Most egyébként alacsonyabb a vételár, mint az előző két kiírásnál. Mivel az önkormányzatnak közel 7 millió forint értékben bejegyzett végrehajtási joga van az épületen, így a felszámolóbiztostól azt kérdeztük, ha pályázatot nyújtana be az önkormányzat, akkor beszámolhatnák-e ezt a vételárba. Választ még nem kaptunk.

Az általunk megkérdezett önkormányzati képviselőkhöz eddig még nem jutott el semmiféle hír az Avas szálló esetleges megvásárlásával kapcsolatban. (Bár mint megjegyezték, a polgármester akár rendkívüli közgyűlést is összehívhat az ügyben.)

Pezsgés kellene

A megkérdezett képviselők minimum meggondolandónak tartják a beruházást. Mert bár most viszonylag olcsón hozzá lehetne jutni az épülethez, túl sokba kerülne a felújítása. Mindemellett a hajdanvolt szálló műemlék, így nehezített a felújítása, a jelenlegi tulajdonosnak is meggyűlt a baja az örökségvédelemmel, ez is közrejátszott abban, hogy végül nem jutott az építkezés végére. Ozorák István ingatlanszakértőt arról kérdeztük, szerinte hasznosítani tudná-e az épületet annak megvásárlója. Ő úgy látja, ez egyenesen arányos a város későbbi gazdasági helyzetével. Az ugyanis, hogy megtérülnek-e az épületre költött milliárdok, hogy fenntartható-e a felújított épület – függetlenül attól, hogy szállodaként hasznosítanák, vagy valami másként – a város lakóinak fizetőképességén fog múlni. Ha szállodaként működtetnék, akkor az üzleti turizmus lenne jelentősebb. Ehhez viszont vállalkozások kellenének, hiszen ők teremthetnék meg a keresletet. Jelenleg a néhány miskolci panzió tökéletesen kielégíti az ilyenfajta igényeket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában