Illegális bevándorlás – A Szlovéniába érkező migránsok száma elérheti a 300 ezer főt

Zágráb/Ljubljana – A Szlovéniába az utóbbi két hónapban érkezett migránsok száma a nap végére elérheti a 300 ezer főt – közölte a ljubljanai sajtó hétfőn.

Szlovéniába vasárnap 4 288 migráns érkezett. Hétfő reggel újabb 1106 fő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 296 629 illegális bevándorlót regisztráltak.

A legtöbb migránst október 21-én vették nyilvántartásba, egy nap alatt 12 616-ot. Novemberben átlagosan 5-6 ezren érkeztek naponta. Ausztriába október 20. óta 282 652 migráns távozott Szlovéniából.

Vasárnap 4273 migráns lépte át a szerb-horvát határt, hétfőre virradóra pedig újabb 1078 érkezett Horvátországba. Őket a regisztráció után, néhány órán belül vonattal Szlovéniába szállították a horvát hatóságok.

A reggeli órákban mindössze nyolc, Közel-Keletről érkezett bevándorló tartózkodott a téliesített bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 475 880 migránst vettek nyilvántartásba.

A horvát kormány bejelentette, hogy Ranko Ostojic horvát belügyminiszter kedden 18 órától lakossági fórumot tart, amelyen a migránsválsággal kapcsolatos kérdésekre válaszol.

A téma a menekültválság mellett a schengeni övezet jövője és a terrorfenyegetettség lesz. Azok, akik nem tudnak részt venni a kormányépületben tartandó találkozón, a miniszternek a Twitteren is feltehetik kérdéseiket. A beszélgetés online is követhető lesz.

– MTI –