Illegális bevándorlás – A német szövetségi rendőrség több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezésére számít szombaton

Akt.:
Berlin, 2015. szeptember 5., szombat (MTI) – Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint.

Ivo Priebke, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert “eltérő jelentéseket” kaptak a “menedékkérők mozgásáról”.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra.

Ezért “minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk” – mondta a szóvivő.

A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság tájékoztatása szerint a bajor tartományi fővárosba, Münchenbe várhatóan 12 és 13 óra között megérkezik egy különvonat, amely 500 Magyarországról indult menedékkérőt szállít.

Szombatra virradó éjjel Werner Faymann osztrák kancellár közölte: Angela Merkel német kancellárral való egyeztetése után Orbán Viktort is tájékoztatta, hogy Ausztria és Németország – a kialakult szükséghelyzetben – megengedi, hogy a Magyarország felől érkező migránsok az országukba utazzanak.

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann bejelentését.

Az ARD német országos közszolgálati televízió beszámolója szerint Georg Streiter elmondta, hogy a döntést több megbeszélés után hozták meg.

A Spiegel Online hírportál azt írta, hogy a döntést Angela Merkel német kancellárnak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s