Illegális bevándorlás – A kiskunhalasi erőszakoskodók közül ötnek enyhítették a büntetését

Kecskemét – A kiskunhalasi befogadóközpontban januárban történtek ügyében a Kecskeméti Törvényszék enyhítette három afgán, egy algériai és egy iraki állampolgár korábbi, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt első fokon kiszabott börtönbüntetését csütörtökön – tudatta a törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel. Az ítéletek jogerősek.

Január 15-én délután a kiskunhalasi befogadóközpont egyik szobájában szóváltás, majd verekedés alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd az egyik férfi dulakodni kezdett a helyszínre hívott rendőrökkel. Az őrzött területen maradt emberek közül legalább tizenöten az elkülönítő helyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekeztek, és tiltakoztak a jogszerű intézkedés ellen. A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ezért az egyik biztonsági őr könnygázt használt. A csoport tagjai ezután kavicsokkal és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket és az őröket. Az őrizetesek elkezdték megbontani a drótot, és egy vaskeretet átdobtak a kerítésen. Agresszív magatartásukkal azután hagytak fel, hogy a készenléti rendőrök beavatkoztak.

Sárközy Szabolcs törvényszéki sajtószóvivő tájékoztatása szerint az eredetileg tizenöt vádlott közül kettő esetében már februárban jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság ítélete: egyiküket gyorsított eljárásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másikat pedig három évre kiutasították. A többi esetben az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

A Kecskeméti Törvényszék csütörtökön – két eljárásban – 7 vádlott ügyét tárgyalta. Lehoczky Zoltán bírói tanácsa megalapozottnak találta az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság ítéletét a vádlottak bűnösségében, ugyanakkor három afgán, egy algériai és egy iraki állampolgár büntetését 1 év 6 hónap börtönről 1 év 2 hónapra, illetve 1 évre enyhítette. Két vádlott (egy szír és egy pakisztáni állampolgár) 2 év, illetve 1 év 6 hónap börtönbüntetést helybenhagyta.

A jogerős ítélet értelmében a szabadságvesztésből hátralévő időt mind a hét vádlottnak börtönben kell letöltenie – közölte a szóvivő.

– MTI –