Illegális bevándorlás – 267 migránst fogtak el a magyar-szerb határszakaszon

Szeged, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) – A magyar-szerb határszakaszon 267, a horvát határ mentén 453 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök csütörtökön – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken Szegeden, sajtótájékoztatón.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta, pénteken, reggel 7 óráig a szerb határ mentén kilencven, a horvát határ közelében öt embert fogtak el.

A szeptember 15-től hatályos jogszabályváltozások alapján a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt 104 migránssal szemben indult eljárás – tudatta.

A szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, a röszkei közúti átkelőnél szerdán történt támadás során megsérült rendőrök mindegyikét kiengedték már a kórházból. Sérüléseiket elsősorban ütések, illetve a feléjük dobott kövek okozták, zúzódásaik, hámsérüléseik keletkeztek, egy részüknél pedig a könnygáz okozott légzőszervi problémákat.

A magyar rendőrség pénteken egyeztetést folytat a szerb társszervekkel a röszkei autópálya-, illetve a közúti átkelő újranyitásáról – közölte az ezredes. Hozzátette: a magyar fél részéről ennek nincs akadálya, amennyiben a szerb hatóságok szavatolni tudják a közúti közlekedés biztonságát.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, idén 172 439 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 981 ember tartózkodik.

Seres József közölte, a keddtől működő tranzitzónákban eddig 264 menedékkérelmet nyújtottak be. A kérelmezők közül – egészségi állapotuk vagy koruk miatt – 205 ember igényelt különleges bánásmódot.

Eddig 82 közigazgatási döntés hoztak, ezek közül 35 esetben elfogadhatatlan volt a kérelem, tizenegy eljárását megszüntettek, heten pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a határozat ellen – mondta az igazgató. Hozzátette: 41 ember önként távozott a tranzitzónákból.

Péntek délelőtt összesen tíz migráns tartózkodtak a tranzitzónákban kialakított szálláson – tudatta a szakember.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés
hirdet�s