Illegális baranyai szennyvíztelep

Illegális telepre hordja több baranyai település a szennyvizét. Nagydobsza mellett 1973-óta működik három akna, nyolc település fekáliáját szállítják oda. A telepet a nagydobszai önkormányzat működteti, engedélyük azonban nincs rá. A felgyülemlett szennyvíz ráadásul átfolyik a szomszédos telekre, ahol kipusztítja a fákat és a növényeket. Az egyik aknából egy csövet vezettek ki – a tulajdonos szerint azon keresztül akarták átvezetni az ő telkére a szennyvizet. A telep illegálisan működik már évtizedek óta.

Engedélyük a mai napig nincsen – ezt a környezetvédelmi hatóság állapította meg tavaly. Mindez azonban nem zavarta azt a nyolc települést, amely ide szállította a szennyvizét. A fuvarokkal nem álltak le, a fekália pedig azóta is átfolyik a magánterületekre.

A környezetvédelmi hatóság felszólította a nagydobszai önkormányzatot, hogy szüntesse meg a telepet. A polgármester azt mondja, szeretnék bezárni, de amíg nem tudnak csatornázni, nem akarják felszámolni a telepet. Az itt lakóknak ugyanis sokkal többe kerülne a szennyvíz elszállítása.

Ha Szigetvárra szállítják az emberek a szennyvizüket, háromszor annyiba, körülbelül 15-20 ezer forintba fog kerülni – mondta Nagydobsza polgármestere. Kovács János szerint senki se fizetné ki a magas szállítási díjat, ehelyett inkább a falu szélére hordaná a szennyvizet.

Az önkormányzat egy sorompót szereltetett fel a telep bejáratához. A polgármester szerint ezzel annyit sikerült elérniük, hogy nyolc település helyett már csak kettő hordja ide a szennyvízét.