Illatos és hasznos növény

Fokhagymagerezdek
Fokhagymagerezdek - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nem véletlenül kapott saját világnapot a fokhagyma, amit a héten ünnepeltünk.

A Közép-Ázsiából származó növény nagy múltja, legendás története és fokozott egészségvédő hatása miatt érdemel kiemelt figyelmet.

A vámpírtörténetek kapcsán híresült el, mint hatékony védelem, de sokoldalúsága folytán szintén alkalmas arra, hogy ízekre szedjük. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, például Egyiptomban szent növényként tisztelték. A görög kultúrában az atléták verseny előtti csodaszere volt. A középkorban pedig amulettnek használták és már a pestisjárványok ideje alatt felismerték fertőtlenítő hatását.

Különleges ízjavító és ezért az egész világon kedvelik. Egyike a legrégebb óta alkalmazott fűszernövényeinknek. Hatezer éve fogyasztjuk az ízéért és egészségmegőrző hatásáért. Hazánkban a tizenötödik században kezdték termeszteni és azóta a magyar konyha egyik alapvető fűszernövénye és a népi gyógyászatban szintén kiemelt szerepe van. Többek között antioxidáns, vérhígító, köhögéscsillapító, afrodiziákum, antibakteriális, gombaellenes, rákmegelőző, vérnyomás-szabályozó, koleszterin csökkentő, segíti az emésztést és jó immunerősítő.

– DA –