Íjgyártó: a magyar kulturális diplomácia eredményes Kínában

Peking – A magyar kulturális diplomácia szép csendesen áttöri azokat a falakat, amelyek a nagyságrendekből és a kulturális hagyományok eltérőségéből fakadóan nehezítették a két világ, a kínai és a magyar világ egymásra találását.

– mondta az MTI-nek Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára Pekingben, a magyar kulturális hónap pénteki megnyitóján.

Az államtitkár a kínai kulturális miniszterhelyettessel, Ting Vejjel folytatott tárgyalásain külön is köszönetet mondott azért a nyitottságért és támogatásért, amellyel elősegítik a magyar kultúra minél alaposabb bemutatását az országban.

Mint fogalmazott, a magyar kulturális jelenlét, a három éve működő kulturális intézet Pekingben, kiváló példája annak, hogy a civil kapcsolatok milyen hatékonyan képesek a kétoldalú közeledést elősegíteni.
Partnere jelezte, Kína kulturális intézet létrehozását tervezi a magyar fővárosban, ennek részletes előkészítése folyamatban van. Íjgyártó a magyar kormány részéről támogatásáról biztosította a tervet.

Az államtitkár tárgyalásain is többször szóba került a kétoldalú kapcsolatoknak új keretet adó úgynevezett 16+1, vagyis a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködés rendszere. Utalt arra, hogy a mostani rendezvénysorozat nyitóeseménye, a Szun Csin Ling-alapítvánnyal karöltve szervezett magyar “kulturális bazár” is a 16+1-ek kulturális évébe illeszkedik.

A művészetekkel és kultúrával, oktatással, valamint hangsúlyozottan nőkkel és gyerekekkel foglalkozó alapítvány festői környezetben ad otthont a pénteken megnyitott programnak. Külön épületben kapott helyet a Hagyomány és megújulás című kiállítás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézete és a Népművészeti Egyesültetek Szövetsége jóvoltából szerveztek.

Az érdeklődők megtekinthetik a kortárs magyar kézműves remekeket, a régi motívumokat új köntösben bemutató ruhákat, a különböző népművészeti alkotásokat. A Design Terminál kreatívipari startup cégeket mutat be termékeikkel.

A szabadtéri színpadon az esti órákban a kínai előadók mellett egy külön erre az alkalomra verbuvált, négy párból álló magyar táncegyüttes és egy ötfős zenekar szórakoztatta a közönséget. Fellépett a pekingi Kodály-pont kínai gyermekkórusa is.

Buslig Szonja Andrea, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta, a magyar kulturális hónap keretében több mint 20 programot szerveznek, köztük két konferenciát és egy workshopot. Ezeken ugyanúgy téma lesz az esztétika, mint a táncművészet. Két egyetemen rendeznek magyar napokat.

Kiemelte, nagy várakozás előzi meg a magyar konstruktivisták kiállítását. Pekingbe hozzák Victor Vasarely, Kassák Lajos, Fajó János és Konok Tamás műveit. Mint az igazgató elmondta, a programsorozat keretében a magyar felsőoktatás kínálta lehetőségeket is népszerűsítik.

Íjgyártó István pénteken tárgyalt Huo Jü-csennel a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti kapcsolatokért felelős különmegbízottal és megbeszéléseket folytatott az oktatási minisztériumban is.

Elmondta, várhatóan még az idén aláírják a két ország közötti három évre szóló oktatási munkatervet és tárgyalópartnerének jelezte, Magyarország készséggel fogad kínai diákokat. Kiemelte, 67 olyan oktatási intézménnyel rendelkezünk, amelyek megfelelnek a kínaiak továbbtanulását szabályozó kritériumrendszernek, ezért kértük, ahogy az ezekről átadott információkat a kínai oktatási tárca tegye hozzáférhetővé a honlapján.

Trebitsch Péter – MTI