2009.11.11. 19:34
Márton napi borkóstolás: jó évjárat lesz a 2009-es?
<p>Megkóstolták az új boraikat a gazdák, az éttermekben pedig országszerte libás fogások készültek szerdán. Márton napjához több népszokás is kötõdik, a libafogyasztás ezek közül talán a legismertebb.</p>
Libaszárny, zúza, máj, szalonna, némi gomba és rizs - a zalai ludas kása legfontosabb hozzávalói. A hagyomány szerint, aki ilyenkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A nagykanizsai Szõlõskert Fogadó vezetõje azt mondta a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy kevesebb vendégük van, mint tavaly Márton napján, és ennek minden bizonnyal a gazdasági válság az oka.
A hagyomány szerint Márton napján az új borokat is illik végigkóstolni. A legtöbb közülük még nem készül el mostanra, de a hozzáértõk már meg tudják jósolni, hogy milyen lesz az évjárat.
A borok most még fejlõdnek, de mindegyikben észlelni már íz szempontjából egy olyan pluszt, ami az elmúlt években nem volt. Én azt mondom, hogy csodálatos év lesz a 2009-es - mondta Országh Zoltán borász.
Míg libát enni és új bort kóstolni kifejezetten ajánlott Márton napján, addig például mosni és teregetni tilos. Aki mégis megteszi, annak a néphiedelem szerint szerencsétlen lesz a következõ éve.