III. Családi Nap Kisvárdán

By Durucz Gabriella
Akt.:
III. Családi Nap Kisvárdán
Kisvárda – Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre Kisvárda legnagyobb ingyenes sport- és szabadidő rendezvénye 2011. Június 11–én, 10-16 óráig a városi Tornacsarnokban Kisvárda Város Önkormányzata és az ISZC Nonprofit Kft. szervezésében.

A Családi Nap ötletgazdája, megálmodója és megvalósítója, a rendezvény fővédnöke Dr. Seszták Miklós, a KDNP országos alelnöke, megyei elnöke, térségünk országgyűlési képviselője, Kisvárda Város Önkormányzati képviselője, aki interjút adva készséggel állt szerkesztőségünk rendelkezésére a Családi Nap részleteivel kapcsolatban:

– Milyen céllal jött létre három évvel ezelőtt a Családi Nap programsorozat?
– Három évvel ezelőtt Kisvárda valamennyi korosztályú lakossága részére szerettem volna egy olyan rendezvényt megvalósítani, mely – az egészséges életmód jegyében – a családok, baráti társaságok valamint a város és környéke polgárainak jókedvűen eltöltött napja lehet. Így rendeztünk meg egy olyan egész napos programsorozatot, melyben mindenki megtalálhatta a kedvére való sportolási, hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget.

– Információim szerint Kisvárdán akkor még nem volt ilyen, vagy ehhez hasonló, ennyi embert egyszerre megmozgató rendezvény?
– Ez így van. Sőt, annak ellenére, hogy három évvel ezelőtt „debütáltunk”, várakozáson felüli volt minden évben a részvétel. Ezért is döntöttem úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal, minden évben lesz Családi Nap Kisvárdán.

– A szervezés, a háttérmunkák nem kis feladatot rónak a szervezőkre.
– Szerencsés embernek érzem magam, hogy egy olyan csapattal dolgozhatok, akik elképzeléseikben, gondolkodásukban egyeznek az enyémekkel, s akik önzetlenül, egy közös célt szolgálva, időt és energiát nem sajnálva dolgoznak egy sikeres teamben. Az oktatók munkája és segítsége nélkül nem lettek volna ilyen színvonalasak az elmúlt évek rendezvényei.

– A már jól megszokott csapat áll most is a rendelkezésére, de úgy tudom, hogy új elemekkel is kibővülve. Kaphatnánk-e részletes tájékoztatást az idei Családi Nap programjaiból?
– A már megszokott csapat tagjai idén sem „hagyják cserben” a sportszerető közönséget: lesz step aerobic Becsuval, klasszikus aerobic Soltész Évával, kangoo Tárkányi Lászlóval és csapatával, fitball tréning Battyányiné Székely Csillával, társastánc Barkaszi Zsuzsával, Dégi Zoltánnal és táncosaikkal, modern tánc Gönczné Gyarmati Krisztinával és csapataival. Új elemként jelenik meg a jóga Zakor Ágnessel, a Zumba Zsaklinnal és idén először Tamásné Izsipi Ágnes is tart bemutató órát.

– Egyes órákhoz kellékek is szükségesek, mint például a fittball, a step padok és a kangoo-cipők. Biztosítva vannak-e ezek az eszközök?
– Természetesen ilyenkor több kellékkel készülünk a sportnapra, valamennyi érdeklődő kipróbálhatja a különböző eszközökkel történő testmozgási formákat.

– Hogyan zajlanak az órák?
– A városi Tornacsarnokban felállított színpadon állnak az oktatók és segítőik, a résztvevő közönség pedig a színpad előtti teret uralja. Az egyes órák 20-30 percesek, közöttük 10-15 perces szünetekkel, melyek alatt információk hangzanak el a bemutatott mozgásfajta jótékony hatásairól, előnyeiről és arról is, hogy hol és milyen formában lehet a mindennapok részévé tenni a kipróbált és megkedvelt edzésformát.
Valamennyi résztvevő egy sportkártyát kap a bejáratnál, amire a különböző állomásokon, az óraadó aláírásával igazolja a részvételt, hogy a nap végén az ügyes és kitartó sportoló közönség meglepetésajándékban részesülhessen. Természetesen nem előírás a minden órán való részvétel, az aláírásokból elég hármat-négyet összegyűjteni a jól megérdemelt jutalomért.

– Lesznek-e háttérrendezvények a küzdőtéren kívül?
– A pálya szélén a gyerekeket arcfestés és kézműves foglalkozás, a felnőtteket pedig az orvosi szobában ingyenes egészségügyi mérések (vércukorszint-vérnyomás-koleszterinszint-nyugalmi EKG) várják Dr. Kovács Tibor és asszisztensei közreműködésével. A tornacsarnok külterületén Király Zoltán és csapata közbenjárására Quad-bemutatót láthatnak, sőt a merészebbek ki is próbálhatják a járgányokat.  A Családi Nap másik helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskola tornaterme, ahol a pingpong-bajnokság zajlik majd Nagy István VASE játékos koordinálásával különböző – ifjúsági  női és férfi; felnőtt női és férfi illetve szülő-gyerek – korcsoportokban. Rendezvényünk harmadik helyszínén Kisvárdán, a Party ételbárban kerül sor a Kisvárda Nagydíj társasági ulti versenyre  Mészáros Károly szervezésében.

– A Magyar Sakkszövetség frissen megválasztott elnökeként – amihez ezúton gratulálunk – gondolom nem hagyható ki a programok közül ez a szellemi sport sem?
– A magyar Sakkszövetség elnökeként elsődleges célom, hogy a következő négy évben láthatóvá tegyem a magyar sakksportot – elsősorban magát a versenyt – mind a családok, mind a média körében. Meg kell mutatnunk, hogy vannak értékeink, a legnépszerűbb labdajátékok mellett a sakkban van a legtöbb igazolt játékos, eredményességben pedig abszolút a legjobbak közé tartozunk. Fontos láthatóvá tenni a magyar családok számára is, mint a matematikát, a döntésképességet és a logikai gondolkodást fejlesztő sportot. Az eddigi Családi napos hagyományokat tartva idén is lesz sakk a rendezvényen. Csörsz Ferenc kisvárdai lakos, elnökségi tag segítségével, a Tornacsarnok földszinti termében Varga Zoltán nemzetközi sakkmester, kétszeres magyar bajnok, többszörös válogatott 30 sakktáblán játszik szimultánt a sakkot szerető és művelő vendégekkel.

– A Családi Nap zárórendezvénye az „Így táncoltunk mi” jótékonysági rendezvény a Művészetek Házában.
– Az elmúlt években megrendezett nagy sikerű „Így táncolunk mi” táncshow sikerén felbuzdulva, a táncospárok egy része újból összeállt, hogy egy nemes cél érdekében táncolhassanak újból a közönséget szórakoztatva. A közéleti, ismert hölgyek és urak  profi táncpartnereikkel egy-egy szóló és egy közös koreográfiát táncolnak az est folyamán.

– A rendezvényből befolyt összeget mire fordítja Kisvárda Város Önkormányzata?
– A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában kapható 500 Ft-os jegyek megvásárlásával minden kedves vendég hozzájárul Kisvárda első kutyamenhelyének létrehozásához, mely évek óta súlyos, megoldásra váró problémája városunknak. A Táncshow fináléjában, a rendezvény teljes bevételét átadjuk az illetékesek részére. 

– Az egész Családi Nap e nemes cél köré fonódik?
– A Családi nap egésze folyamán, az idáig begyűjtött, Kisvárdán található 25-30 kutya örökbefogadására lesz lehetőség, mely állatok a helyszínen is megtekinthetőek egész nap. Ezen kívül az önkéntesek, állatbarátok és állatvédők tanácsadással, az állatok védelmét és helyes tartását megfogalmazó propaganda anyagokkal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A III. Családi Nap idén is tartogat meglepetéseket, jókedvű, díjmentesen igénybe vehető sportolási lehetőséget, a nap végére pedig egy színvonalas kulturális  Táncshow-t.
A sportrendezvények délelőtt 10 órától délután 16 óráig tartanak, a sportruházatban való megjelenés kötelező!

– Durucz Gabi –

A program
10:00 – 10:30 – Megnyitó
10:30 – 11:00 – Step aerobic – Becsuval
11:00 – 11:15 – Táncbemutató – Piruett TE
11:15 – 11:45 – Moderntánc – Gönczné Gyarmati Krisztina
12:00 – 12:30 – Klasszikus aerobic – Soltész Éva
12:30 – 13:15 – Fittball – Battyányiné Székely Csilla
13:15 – 13:30 – Tánc – Szabolcs Alapfokú Művészeti Tánciskola
13:30 – 14:00 – Közös társastánc – Barkaszi Zsuzsa/Dégi Zoltán
14:00 – 14:20 – Torna – Tamásné Izsipi Ágnes
14:20 – 15:00 – Kangoo – Tárkányi László
15:00 – 15:15 – aláírások beváltása
15:15 – 15:30 – Jóga – Zakor Ágnes
15:30 – 16:00 – Zumba – Zsaklinnal

Pingpong-bajnokság a II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskolában
10:00 – 11:00 regisztráció
11:00 – verseny

Ultiverseny-Kisvárda nagydíj a Party Ételbárban
08:00 – 08:45 regisztráció
09:00 – bajnokság