IHM: hozzáférés után hozzáértés

2006-ban minden eddiginél több támogatás jut informatikai fejlesztésekre a költségvetésből, így jövőre újabb 450 eMagyaroszág pontot telepít az informatikai tárca Magyarországra és a határon túlra új szakmai képzés is indul az elektronikus ügyintézés segítésére – jelentette be a szakminiszter csütörtökön Budapesten.

Kovács Kálmán elmondta, hogy a jelenleg működő 2300 hazai és 200 határon túli eMagyarország pont mellé 2006 tavaszára újabb 450-et telepítenek. Ezek nagyrésze könyvtárakban, idősek otthonában, művelődési házakban, teleházakban és kispostákban található. A szakminiszter szerint ezzel teljesül a 2005-re vállalt cél, a hozzáférés kiépítése, így a következő feladat a hozzáértés megteremtése lesz.

2006-ban ezért új akkreditált felősoktatási képzés indul a Budapesti Gazdasági Főiskolán. A 2 éves távokatatási képzés végén a leendő közösségi informatikusok képesek lesznek az internetes hozzáférésekkel és ügyintézésekkel kapcsolatos tájékoztatásra, oktatásra és segítségnyújtásra is. A tárca tervei között szerepel, hogy egy törvénymódosítással lehetővé tegye a rászorultak – elsősorban idősek – ügyintézésének elvégzését is a közösségi informatikusok számára.

Speciális képzések is indulnak vakok és gyengénlátók, valamint siketek és hallássérültek számára.

Minderre a 2006-os költségvetésben több mint 120 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből az informatikai tárca 22,3 milliárdot – a teljes költségvetésének majdnem a felét – áll.