„Igyekeztem mindenemet beleadni. Nem vagyok elégedetlen a végeredménnyel” – Interjú Mészöly Annával

Akt.:
„Igyekeztem mindenemet beleadni. Nem vagyok elégedetlen a végeredménnyel” – Interjú Mészöly Annával
© Fotó: Ádám János
Miskolc – Egy lány megérkezik egy idegen helyre. És kipróbálja magát. Játszik. Interjú: Mészöly Anna egyetemi hallgatóval, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának új tagjával.

Mindig lehet hová fejlődni. Ez az eleje mindennek – ezt mondja. Egyetemi hallgató, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea növendéke. Miskolcon erős felütéssel kezdi a pályáját, fontos, karakteres női hősöket játszik. Mészöly Annával beszélgettünk.

Azt érzi a színész, melyik szerep áll közelebb az alkatához.” Mészöly Anna

Hallott valamit Miskolcról, mielőtt ideszerződött?

Mészöly Anna: Főleg azoktól a fiataloktól, akik korábban ideszerződtek. Elmondták, hogy jó lehetőségeket kapnak, remek a közös munka, befogadó a társulat. Jó volt kiszabadulniuk az egyetemről és kipróbálni magukat. Mindenki erről a szabadságról beszélt.

A tanárai helyeselték, hogy ezt a színházat választja?

Mészöly Anna: Igen, örültek, hogy itt van gyakorlati helyem. Amikor szóba került, hogy idejövök, Zsámbéki Gábor és Máté Gábor is elismerően szólt erről a helyről.

A személyes tapasztalata egyezik azzal, amiket Miskolcról mondtak önnek?

Mészöly Anna: Igen.

Például a nagy lehetőség biztosan igaz.

Mészöly Anna: Az „Ahogytetszik” próbáit már az előző évad végén elkezdtük. Megkaptam Rosalinda szerepét. Közben még próbáltunk az egyetemen. Maga a munka felszabadítóan hatott rám: kipróbálni magam egy színházban. Mély víz.

Miért? Mást kellett csinálni, mint amit az egyetemen tanítanak?

Mészöly Anna: Nem. Csak azt, amit az egyetemen tanultam, most élesben kellett alkalmaznom, nagyobb téttel, más körülmények között. A hely volt ismeretlen. Beilleszkedni a társulathoz, megismerkedni velük, ez volt igazából az új. De ugyanúgy, nyitottan és bátran kell próbálni, mint akár az egyetemen.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Mi a legnehezebb önnek egy új helyen?

Mészöly Anna: Hogy ne féljek.

Félős?

Mészöly Anna: Alapvetően nem. De ilyenkor akaratlanul előjönnek a félelmek.

Hogy mit szólnak majd? Hogyan vizsgázik a tudás, amit megszerzett?

Mészöly Anna: Hogyan állom meg a helyem ebben az új helyzetben.

És? Hogyan sikerült?

Mészöly Anna: Igyekeztem mindenemet beleadni. Nem vagyok elégedetlen a végeredménnyel. Azt hiszem.

Az jó. Ez mind a két nagy szerepére igaz?

Mészöly Anna: Mindkét szerepen van még mit dolgozni. Attól, hogy megvolt a premier, nincs vége, még sok mindent ki lehet próbálni. Igyekszem mindig valami újat belevinni.

A Bűn és bűnhődésben, Szonya alakjába például mit?

Mészöly Anna: Apróbb rezdüléseket. Több zárt jelenetünk van Raszkolnyikovval – Feczesin Kristóffal, ha jól figyelünk a másikra, egymással játszunk, akkor ez valami újat adhat.

Nehéz szerep Szonyáé?

Mészöly Anna: Igen. Ritkán találkozunk ilyen emberrel. Aki ennyire tiszta. Akinek nem saját maga az első.

Ezek jellemzőek önre is?

Mészöly Anna: Részben, de sok helyzetben meg önző vagyok. Küzdelmes volt megtalálnom, hogy erős hite van ennek a lánynak, ami mellett kiáll, ezért harcias, de ettől mégsem lehet durva. Inkább finom, mondhatni zárt nő.

Mi adja az erejét?

Mészöly Anna: A hite. Sosem adja fel.

A saját sorsába mégis belemerül. Elfogadja, hogy prostituáltnak kell lennie. Feláldozza magát a családjáért.

Mészöly Anna: Nincs benne önsajnálat. Így döntött és vállalja a sorsát.

Saját magáért nem tudott küzdeni.

Mészöly Anna: Ez igaz. Például, amikor lopással vádolják, nem tud kiállni magáért. De Raszkolnyikovért küzd, mert igazán megszereti. Már az első találkozásnál megérzi, hogy egy olyan emberről van szó, aki először látja őt olyannak, amilyen.

Segített ebben a szerepben, hogy nem az első találkozás a színpadon ezzel a Dosztojevszkij-művel?

Mészöly Anna: A Forte Társulatnál beugró voltam, nem próbáltam velük végig ezt az anyagot. De most segített, hogy ismertem a történetet. Kétszer olvastam a regényt.

Miért olvasta kétszer?

Mészöly Anna: Először, mert nagyon érdekelt. Amikor másodikos voltam, valahogy nagyon foglalkoztatott a bűn kérdése. Most pedig a próbák előtt, a nyáron újraolvastam.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Létezik-e olyan nézőpont, amelyik alapján összehasonlítható a két szerepe: Szonya Dosztojevszkijtől és a Shakespeare nyomán született előadásban Rosalinda?

Mészöly Anna: Szerintem nem lehet és nem is érdemes összehasonlítani. De azt azért érzi a színész, hogy melyik szerep áll közelebb az alkatához.

Az én tippem: Rosalinda. Annyira természetesek még a rezdülései is, hogy azt gondoltam: Szonya a szerep, Rosalinda pedig maga az ember.

Mészöly Anna: Ellenkezőleg gondolnám. Elsőre nem is hittem egyébként, hogy ez lesz, de hamar megéreztem, mi a közös bennem és Rosalindában.

Ebben a Rusznyák Gábor rendezte előadásban talán Rosalinda maradt a legközelebb a shakespeare-i eredetihez. A többi szereplő inkább beleszól a mába.

Mészöly Anna: Szerintem Rosalinda története állandó, mindig aktuális. Nem éreztem szükségét semminek, amivel kibeszélhetnék belőle – ez a szerep magáért beszél. Hamar rájöttem arra is, hogy ez arról szól: egy teljesen idegen helyre megérkezik egy lány. Mint akár én ide, ebbe a színházba. És kipróbálja, megmutatja magát. Játszik. Nehéz színészi feladat volt. Három szerep az egyben: Rosalinda a nő, aki eljátszik egy olyan férfit, aki nőt játszik. És az egésznek a rendezője.

Tudja, hogy mennyire igazolta vissza ezekben a szerepekben azt, amit a művészeti vezetés gondolt önről, illetve önről, éppen ezekben az előadásokban?

Mészöly Anna: Pozitív visszajelzéseket kaptam. Elégedettek voltak. Én így tudom.

Könnyű-e fejlődni, ha valaki nagy lehetőségekkel kezd?

Mészöly Anna: Mindig lehet hová fejlődni. Ez az eleje mindennek.

Készen áll rá?

Mészöly Anna: Persze. Bármi következhet. A legkisebb szerepben és szinte bármelyik rendezőtől lehet tanulni. Zsámbéki Gábor mondta nekünk mindig: ez egy hosszú távú szakma. Ez biztos.

Bujdos Attila


Névjegy

Mészöly Anna

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában tanul (2013–2018).

Előadások, amelyekben a miskolci közönség láthatja: Bűn és bűnhődés (Szonya), „Ahogytetszik” (Rosalinda).