Így védekeznének Tiszapalkonyán, ha baj lenne

A tiszapalkonyai iskolások is részesei voltak a gyakorlatnak
A tiszapalkonyai iskolások is részesei voltak a gyakorlatnak - © Fotó: DCS
Tiszapalkonya, Oszlár – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai irányításával külső védelmi terv részleges gyakorlatot tartottak Tiszapalkonyán és Oszláron október 27-én.

A gyakorlaton Járási István tűzoltó alezredes, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője köszöntötte a megjelenteket, majd az érintett községek polgármesterei megnyitották a rendezvényt, és bemutatták településük veszélyeztetettségi jellemzőit, infrastrukturális ellátottságát.

Veszélyeztetett települések

A megnyitó után Kanyó Viktor, a Mol Logisztikai Tiszaújváros Telep újonnan kinevezett vezetője mutatkozott be, majd Kurmai László, a diszpécserszolgálat vezetője a diszpécserszolgálat tevékenységéről tartott előadást. Somogyi József, az OPAL Zrt. üzemeltetési vezetője bemutatta az OPAL Zrt. tiszaújvárosi telepét, majd a Terméktároló Zrt. és a Mol­trade Mineralimpex tiszaújvárosi telepének bemutatása következett. Szabó István parancsnok a FER Tűzoltóság tiszaújvárosi csoportjának tevékenységét és eszközeit ismertette a jelenlévőkkel.

Az elméleti előadásokat követően Pribéli Attila tűzvédelmi és folyamatbiztonsági szakértő ismertette az üzemi, belső védelmi terv alapját szolgáltató feltételezett veszélyhelyzetet, amely szerint az üzem területén egy gömbtartályból veszélyes anyag került a szabadba. A gázfelhő az erős észak-nyugati szél következtében rövid időn belül elérte és átlépte a kerítés vonalát, ezzel veszélyeztette Tiszapalkonya és Oszlár észak-nyugati, illetve északi területét.

Védekezési feladatok

A belső védelmi terv gyakorlat keretében a résztvevők üzemi szintű havária gyakorlatot tekintettek meg a Mol Logisztikai Tiszaújváros Telep területén. További mozzanatként a Tiszapalkonyai Általános Iskolában és az óvodában, a pedagógusok irányításával, megtörtént az intézmény elzárkóztatása, valamint a Tiszaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság közreműködésével a védekezési feladatok végrehajtása. Az eseményekkel egy időben törzsgyakorlást is tartottak, ahol a résztvevők feladata a lakosság és a média részére történő tájékoztatók kidolgozása volt.

Árvai Gábor tűzoltó alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője és Tóth Dezső tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő mind a két gyakorlat végrehajtását megfelelőre értékelte.

ÉM