Friss hírek

2009.10.28. 15:49

Majtényi László: meglepõ, szerencsétlen és szomorú döntés az ORTT-nél

<p>Meglepõ, szomorú, szerencsétlen és helytelen - ezekkel a kifejezésekkel jellemezte Majtényi László, az ORTT elnöke a testület szerdai döntését, amivel mások kapták meg a Sláger Rádió és a Danubius frekvenciáit, így a két rádió megszûnik. Majtényi László, az ORTT elnöke egyébként nem szavazott a két frekvenciáról, de egyébként sincs ügydöntõ szava a testület elnökének.</p>

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a döntés értelmében a Danubius Rádió helyett az Advenio Zrt, a Sláger Rádió helyett pedig az FM1 konzorcium nyerte el a mûsorszolgáltatói jogot az országos földfelszíni rádiófrekvenciákhoz. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai döntésérõl szóló hivatalos határozatát még szerda délután futárokkal juttatják el a Danubius és a Sláger Rádió vezetésének. A Sláger Rádió vezetése közleményben közölte, hogy szerintük politikai döntés született, amely ráadásul százmilliókkal károsítja meg a költségvetést. A Sláger helyett a hírek szerint november 18-tól politikai beszélgetõs mûsor lesz hallható. A döntés ellen minden törvényes eszközzel küzdeni fognak. A Danubius a hivatalos értesítés átvétele után alakítja ki álláspontját.

Majtényi László, az ORTT elnöke - aki egyébként nem szavazott szerdán - a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy bár hosszú ideje érett a döntés, mégis meglepõ eredmény született. Nagyon fontos médiapolitikai döntésrõl van szó, ami az alkotmányos jogokkal, a sajtószabadsággal és a vállalkozás szabadságával van összefüggésben - mondta.

A rádiófrekvenciákra kiírt tenderre szép számmal érkeztek pályázatok. Szerencsétlen és szomorú, hogy két olyan pályázó nyert, akiket valójában ki kellett volna zárni - vélte Majtényi. Egyiket a teljesíthetetlen, közgazdasági nonszenszként értékelhetõ üzleti terve, a másikat alaki hiba és szintén az üzleti terv megalapozatlansága miatt - mondta Majtényi László. Ez nem magánvélemény, mert komoly szakértõi háttér vizsgálta az ajánlatokat - tette hozzá.

Az üzleti terv egyébként kizárási indok lehet egy ilyen pályázatnál. Ezt külön értékeli a pályázat elbírálója. Ha az üzleti terv megalapozott, akkor a pályázó a megfelelõ teljesítésekre megfelelõ számú pontot ad az elbíráláskor. Ha nem megalapozott, akkor a pályázót ki kell zárni. Az alaki hiba pedig jelen esetben azt jelenti, hogy az egyik pályázónál hiányzott egy olyan nyilatkozat, ami nélkül nem érvényes a pályázat - mondta az ORTT elnöke.

Majtényi László hozzátette, hogy nagyon helytelennek tartja a döntést, törvényességi, morális és a pályázati kiírással kapcsolatos kifogások is felhozhatók ugyanis ellene. Õ személyesen határozottan ellenezte, de a pályázati rendszer sajátossága, hogy az elnöknek nincs ügydöntõ szava: a 14 szavazatból csak kettõt birtokol. Az elsõ fordulóban ráadásul az elnöknek nincs is joga szavazni. Szerdán a Fidesz, az MSZP és a KDNP delegáltjai szavazták meg ezt a döntést - mondta.

A döntés végleges, tennivaló nem nagyon van. Hogy õ maga mit csinálhat, azt végig kell gondolnia és ha ez megtörtént, majd eldönti, hogy mit tesz - mondta Majtényi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!