Így kalkulálj, ha gyorsan hajtottál!

Akt.:
Így kalkulálj, ha gyorsan hajtottál!
Siettél a hétvégén, de nem tudod, mennyitől mérnek? Tuti, hogy beleszaladtál egy jó kis fényképbe? Segítünk kiszámolni, hogy mit várhatsz az érkező levélben!

Mindenki sietett már életében. Bár nem véletlen a mondás, hogy lassan járj, tovább érsz, de vannak helyzetek, amikor nem elegendő korábban elindulni. Előfordul, hogy időben indulsz el, de mégis késésben vagy. Mit is csinál ilyenkor az ember?

Óhatatlanul is siet, sokszor áthágva a kijelölt sebességhatárokat. Ilyenkor pedig tuti, hogy a legrosszabb helyen van egy trafi, ami szinte biztos, hogy akkor villan, amikor ott vagyunk. Bár az ember hajlamos a rendőrt hibáztatni a büntetésért, de nem árt, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a mi érdekünk, hogy ne álljunk fejre az első kanyarban, vagy ne okozzunk közúti balesetet gyorshajtással. Na de lássuk, hogy mire számíthatunk, ha már megvolt az a bizonyos célfotó.

Ezek az összegek alapvetően sávosan kerülnek meghatározásra, ami azt jelenti, hogy például 50 km/h esetén 14 km/h-s túllépésig nincs szankció. 15 km/h felett 25-ig 30 000 Forintos büntetési tételre számíthatunk. Sőt, hogy teljes legyen az örömünk, még 4 ajándék büntetőpontot is kapunk mellé. Erről egy nagyon jól összeszedett táblázatot találunk a kiszamolo.com oldalon, ahol a táblázat hosszas böngészése nélkül is megtudhatjuk a várható összeget.

Ehhez elegendő annyi, hogy csak beírjuk a megfelelő sebességet a kijelölt helyre, és már mutatja is a kalkulátor, hogy mennyi is az annyi. Sokak számára egyszerűbb biztosra menni és az adott szituációra kifejlesztett kalkulátort használni. Hiszen miért kezdenénk el kisakkozni, hogy pontosan mekkora összegről van szó, amikor pár kattintással könnyedén megtudhatjuk.

Íme 5 érdekesség, hogy miért nehéz kikerülni a gyorshajtás befizetését

  • Hála az objektív felelősségnek, a büntetést mindenképp ki kell fizetni, legvégső esetben a jármű üzemben tartójának. Itt már nem járható az idáig népszerű kiskapu, miszerint “nem én vezettem az autót, de nem mondom meg ki volt”. Tehát nagyon érdemes figyelni, hogy kit engedsz a volánhoz.
  • Minden autónál megfigyelhető, hogy a kilométeróra egy minimálisat csal. Tehát az a sebesség, amivel megyünk, az egy kicsivel mindig kevesebb – 1-3 km/h körül -, mint amit a kijelző mutat. Ezt GPS segítségével könnyedén ellenőrizhetjük egy-egy utazás alkalmával.
  • A VÉDA sebességmérő rendszer a fényképezés pillanatában azonnal megkezdi az adatok feldolgozását, de a büntetés általában Vas megyéből érkezik. Gyakran okoz meglepetést, hogy onnan kap az ember levelet, mivel kézenfekvőbb lenne, ha az elkövetés helyéről érkezne.
  • A már fent említett előéleti pont sem játék, mivel ha összegyűjtünk 18-at, akkor könnyedén megválhatunk a vezetői engedélyünktől. Egy nagyobb mértékű sebességtúllépés miatt akár 8 pontot is bezsebelhetünk, amihez már csak egy helyszíni bírság kell. Amennyiben 9-nél nagyobb pontot kapunk, akár már búcsúzhatunk is a jogsinktól.

Talán nem kell elmagyarázni – elég a fentieket elolvasni -, hogy manapság, ha gyorsan hajtunk, akkor nincs kibúvó, mindig be kell fizetni a büntetést! Hogy pontosan mennyit? A gyorshajtás kalkulátor segít megválaszolni a kérdést.

 

– PR cikk –

Címkék: ,