Így gondozzuk a karácsonyi kaktuszt

Karácsonyi kaktusz
Karácsonyi kaktusz - © Fotó: Magánarchívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – Az év végi ünnepek kedvenc virágzó cserepes növénye.

Ez a színpompás növény fehér, piros és rózsaszín színváltozatban is létezik, többféle méretben. Bár neve alapján decemberre tennénk, de valójában októbertől egészen február végéig virágzik ideális körülmények között.

A gondozása során fontos, hogy a pihenési időszakban nagyon keveset öntözzük, csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Így ha a növény nyáron kipiheni magát, garantált lesz a téli virágzás.

– Októberben érdemes friss virágföldbe átültetni a növényt, majd lassan fokozatosan megemelni a vízadagot, és átültetés után egy hónappal már adhatunk kevés tápoldatot is az öntöző víz mellé. A karácsonyi kaktusz szereti a világos, napos, de nem túl meleg helyet, ezért a legjobb, ha egy 15-18 fokos helyiségben helyezzük el a cserepét – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Ha megtaláltuk a számára megfelelő helyet, ahol a növény jól érzi magát, ne forgassuk és ne mozdítsuk el, mert minden apró változásra érzékenyen reagál a növény.

Ha azt látjuk, hogy a karácsonyi kaktusz nem fejlődik, vagy nem virágzik, helyezzük át másik helyiségbe, ahol nincs túl közel a fűtőtesthez, nem éri huzat, vagy több fényt kap.

Tavasszal ismét csökkentsük le a locsolás mennyiségét, helyezzük át a növényt egy sötétebb sarokba, hogy a nyári pihenés után jövőre ismét legszebb pompájával ragyogjon otthonunkban.

– ÉM-HI –