Így értékeli elmúlt 2 évét a magyar kormány

Így értékeli elmúlt 2 évét a magyar kormány
Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – Mintegy 2100 napirendi pontot tárgyalt meg 99 ülésen megalakulásának kétéves évfordulójáig a második Orbán-kabinet. A legfőbb változások!

 

A közigazgatási tárca MTI-nek adott tájékoztatása szerint a kormány eddig 672 rendeletet és 880 határozatot alkotott. A szerdáig 194 ülésnapot tartó Országgyűlés elé 287 törvényjavaslatot és 17 határozati javaslatot terjesztett a kabinet, ezekből 256 törvényjavaslatot már el is fogadtak a képviselők, a határozati javaslatok közül pedig még kettő megszavazása nem történt meg.

A Kormányszóvivői Iroda a kormány sikerei között tartja számon a lakossági terhek csökkentésének területén azt, hogy februárig mintegy 160 ezer családnál szűnt meg a devizakockázatoknak való kitettség a végtörlesztés lehetőségével és hogy a pénzintézetek újraszabályozásával csökkent az ügyfelek kiszolgáltatottsága.

A kormány a rezsiköltségek szabályozásával garantálja a családok szociális biztonságát, ennek keretében nem változott a gáz ára 2011-ben, a 2012-es év folyamán a gáz-, a távfűtés-, a villany-, valamint a víz és csatornadíjak nem emelkedhetnek az inflációnál nagyobb mértékben – sorolták az MTI érdeklődésére.

Az oktatás területén elvégzett munkáról szólva kiemelték a mindennapos testnevelés bevezetését, a kötelező óvodába járást 3 éves kortól, valamint azt, hogy a Diákhitel II. program kedvezményes, 2 százalékos kamatozású hitellel biztosítja, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges tanulók bármilyen felsőoktatású képzésben részt tudjanak venni.

A családokat érintő intézkedések közül a Kormányszóvivői Iroda sikerként számolt be arról, hogy tavaly – mint írták – az egykulcsos adórendszer 160 milliárd forinttal segítette azt a 800 ezer családot, ahol legalább az egyik szülő legálisan dolgozott. A gyerek után járó kedvezmény miatt a nagycsaládosok keresete több mint húsz százalékkal nőtt – tették hozzá. Az eredmények között szóltak arról is, hogy a vissza nem térítendő – úgynevezett szocpol – támogatás 2011. január 1-i bevezetésével a családok 800 ezer és 2,5 forint közötti támogatást kaphatnak.

A szociális területet illetően felhívták a figyelmet arra, hogy a téli hónapok alatt a fővárosban a hajléktalan ellátó helyek férőhelyeinek száma mintegy 10 százalékkal növekedett, hogy a közúton kéregetés visszaszorítása érdekében 2011 nyarától szigorúbbá vált a rendőrségi fellépés és hogy az iskoláztatási támogatás iskolai hiányzáshoz kötése már 2011-ben meghozta az eredményt: 2011-ben 2009-hez képest 30 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma.

A nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében a novemberi egy összegű emelésen túl a 2012. január 1-jétől folyósított nyugdíjak 4,2 százalékkal nőttek. Az emeléssel havonta átlagosan 4400 forinttal kapott többet közel mintegy másfél millió öregségi nyugdíjas – folytatta a Kormányszóvivői Iroda.

Sikerként számoltak be arról, hogy nőtt a minimálbér 2011-ben és 2012-ben is: tavaly januárban a minimálbér havi 78 ezer forintra, a garantált bérminimum havi 94 ezerre emelkedett, 2012. január 1-jétől e két összeg havi 93 ezer forintra és havi 108 ezer forintra változott.

Az iroda közlése szerint a közmunkaprogramok elindulása óta 206 ezer ember számára biztosított munkalehetőséget a közfoglalkoztatás.

A kormányablakoknál mára már 61 ügyben járhatnak el az állampolgárok napi 12 órában, már a gyes, a gyed, a családi pótlék, továbbá fogyasztóvédelmi panaszok kezelését is a kormányablakok végzik – számoltak be az elmúlt két év általuk kiemelkedőnek tartott eredményei között.

Kitértek arra is, hogy a chipsadóból eddig közel 5,8 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, melyből a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörökben dolgozó egészségügyiek részesednek. Az intézkedés másik hozadéka, hogy több gyártó csökkentette termékeikben az egészségtelen összetevőket – jegyezték meg.

A Kormányszóvivői Iroda a kormányzati intézkedések közül felhívta a figyelmet a zárt légtérben történő dohányzás tilalmának életbe lépésére és a designer drogok visszaszorítása érdekében életbe léptetett kormányrendeletre is.