DVTK

2020.03.07. 10:00

A csúcsbeállító fogadja a bukdácsolót

A diósgyőri labdarúgócsapat szombat délután hazai bajnoki mérkőzést játszik, az Újpest ellen.

Berecz Csaba

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I 24. fordulójában szombaton 17.00-tól a Diósgyőri stadionban a DVTK együttese az Újpest FC csapatát fogadja. A két gárda között a bajnoki tabellán jelenleg 5 pont a különbség, a piros-fehérek javára, és ilyenre az elmúlt években nem volt példa. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani meccs esélyesének a Diósgyőr számít, főleg azok után, hogy egy hete, klubtörténelmi csúcsot beállító, idegenbeli bajnoki sikert ért el. Mint ismert: a piros-fehérek a Budapest Honvéd vendégeként 4-0-ra nyertek, ettől nagyobb különbségű győzelmet még soha nem arattak az élvonalban (Igaz, négy góllal korábban már kétszer is nyertek, 1940-ben a Gamma vendégeként, a fővárosban szintén 4-0-s sikert arattak, 1979-ben, Szombathelyen a Haladás ellen játszva, 5-1-re diadalmaskodtak).

Hatvan százalék

A múlt héten elért nagy győzelmen túl, az is megmaradhatott azokban, akik látták a meccset, akár a helyszínen, akár a tévé képernyője előtt, hogy a DVTK jó játékkal érte el ezt a sikert, és nem csak akkor volt tetszetős a produkció, a második félidőben, amikor jöttek a gólok, mert már az első játékrészben is a piros-fehérek domináltak. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük Feczkó Tamástól, a DVTK vezetőedzőjétől, hogy tud-e, fejlődhet-e tovább csapata, hogy mennyi potenciál van még ebben a közösségben.

– Úgy vélem, hogy a fejlődésünk útjának 60 százalékánál járunk, úgyhogy még van mit kihozni a csapatból, és azért dolgozunk nap, mint nap, hogy az sikerüljön – felelte a szakvezető, aki arra a kérdésre, hogy miben léphet még előre a csapat, így felelt: – A támadó térfélen történő labdabirtoklásban még nagyon sokat lehet fejlődni, és a támadások építésében is van potenciál.

A szakvezető azt is megjegyezte: az, hogy a Honvéd ellen négy góllal nyertek, nem jelenti azt, hogy a következő mérkőzésen, az Újpest FC ellen is nagy különbségű győzelmet aratnak.

– Taktikailag teljes mértékben megfelelt a várakozásinknak a Honvéd elleni meccs, és mindent megetettünk annak érdekében, hogy megszerezzük a győzelmet. Ellenfelünk, csapatunk teljesítményétől, elég rossz állapotba került, idegesek lettek, ezt a két kiosztott piros lap is igazolja. Valószínűleg rosszul érintette őket, hogy nem találtak fogást rajtunk – mondta Feczkó Tamás, majd átváltott a mai ellenfélre: – De ezen már túl vagyunk, ezt a meccset lezártuk, a hét folyamán az Újpest elleni csata volt a fókuszban. A lila-fehérek ugyan bukdácsolnak az idei bajnokságban, de ettől még jó csapatuk van, Novothny személyében jó center áll a rendelkezésükre, jó edző ül a kispadjukon, és feltehetően azon lesznek, hogy kikerüljenek a gödörből. Mi azt reméljük, hogy ez csak a következő hetekben sikerül nekik.

Bizalmat áraszt

A diósgyőri szakvezető arról is beszélt, hogy az Újpestnek minden meccsében benne van 40-50 beadás, és ezekre, vagy az ebből lecsorgók labdákra érkezik Novothny, úgyhogy a DVTK játékosainak nagyon figyelniük kell majd ezeknél a szituációknál.

– Az Újpest, mindig Újpest – jelentette ki Feczkó Tamás, utalva arra, hogy a két csapat jelenlegi helyezéséből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. – Ugyanakkor jó érzéssel tölt el, hogy azt mondhatjuk: mi vagyunk a meccs esélyei. A múlt héten is ezt gondoltuk a Honvéd ellen, és most is így vagyunk ezzel. Akkor is a maximumot akartuk kihozni magukból, és most sincs ez másképp.

Szóba került, hogy a diósgyőri szurkolók részéről élénk érdeklődés mutatkozik a mostani meccs iránt, elővételben több ezer jegyet vásároltak a drukkerek.

– Mi minden héten nagyon várjuk a mérkőzést, de ez a hét még jobban erről szólt. Nem csak a játékosok, a stáb tagjai vannak így ezzel, hanem a jelek szerint a szurkolók is. Az már csütörtökön este látszott, hogy több mint hatezren kint lesznek a meccsen. Ez olyan bizalmat áraszt felénk, amivel élnünk kell, és itthon kell tartani a 3 pontot. Ehhez nagyon harcos csapatra van szükség, olyanra, amelyik feltúrja a pályát, sok helyzetet alakít ki. Ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy a szurkolók azért jönnek ki a stadionba, hogy minél több támadást láthassanak.

A piros-fehérek vezetőedzőjével a csapat összetételéről is beszéltünk. Ennek során elhangzott, hogy az a ritkaság fordult elő, hogy az előző három bajnokin mindannyiszor ugyanaz volt a kezdőcsapat, de vannak olyan játékosok, akik csereként beállva nem, hogy kopogtatnak, hanem sokkal inkább berúgták a kezdőcsapatba vezető ,,ajtót”.

– Nem panaszként mondom, de ilyenkor a legnehezebb a dolga egy edzőnek, hiszen a játékosok közül bárkit jó szívvel be tudnék állítani a kezdőbe, de jó esetben is csak 14-en léphetnek pályára egy mérkőzésen – mondta Feczkó Tamás. ­– Nem, hogy 11 játékos kijelölése, hanem a meccsre nevezendő 18 fős keret kialakítása sem könnyű. És, igen, vannak olyanok, akik a kispadról érkezve mutattak jó teljesítményt. De azt tudni kell, hogy minden játékos azért küzd, hogy a DVTK sikeres legyen, és mindegy, hogy valakinek 5, vagy 90 perc alatt kell bizonyítania, ugyanis a legfontosabb az, hogy a csapat sikeres legyen.

A keretről azt tudtuk meg, hogy Adukor, aki legutóbb augusztus 10-én lépett pályára az NB I-ben, sérülésből való felépülését követően, a 18 meccsre nevezett labdarúgó között lehet, illetve azt is, hogy Memolla szinte biztosan nem, mert még nincs száz százalékos állapotban. Feczkó Tamás elmondása szerint Makrai belgrádi rehabilitációjának tegnap volt az utolsó napja, a másfél éve megsérült támadó a jövő héten csatlakozhat a csapathoz.


Várható kezdő

A Diósgyőri VTK várható kezdőcsapata: Danilovic – Shestakov, Polgár, Brkovic, Vági – Márkvárt, Iszlai – Hasani, Rui Pedro, Kiss T. – Ivanovski.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!