változás az ellátásban

2020.04.18. 18:00

Háziorvoshoz csak sürgős esetben mehetünk!

A koronavírus-járvány idejére hirdetett veszélyhelyzet változásokat hozott a háziorvosok ellátási rendjében is.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Vajda János

A módosítások célja mind a beteg, mind a feladatát ellátó orvos egészségének védelme – hívja fel a figyelmet a Praktizáló Orvosok Szövetsége.

A bevezetett rendelet értelmében háziorvoshoz csak sürgős esetben, maradandó egészségkárosodás lehetősége esetén fordulhatnak a betegek. Lázas, felső légúti fertőzésben szenvedő beteg még a váróba sem léphet. Valamennyi háziorvos a rendelési időben a rendelőben tartózkodik, kivéve a 65 év feletti orvosokat, akik nem találkozhatnak beteggel. Ők telefonon fogadják a körzetes betegeik kérdéseit, jelzéseit, a személyes kontaktust igénylő feladatokban őket fiatalabb kollégák helyettesítik. Fontost tudni, hogy a háziorvost minden esetben először telefonon kell értesíteni, ezt követően az orvos eldönti, hogy gyógyszert ír, táppénzre veszi, vagy kórházba küldi a beteget.

A változás egyik lényegi eleme, hogy kórházba csak a sürgősségi osztályra küldhet beteget a háziorvos, azt is csak indokolt esetben. Amennyiben a beteg koronavírus-gyanús, és erről telefonon értesíti körzetiorvosát, úgy a háziorvos egy úgynevezett ellenőrző listát tölt ki, mely segíti annak megállapítását, valóban Covid-19 fertőzés áll-e fenn. Ekkor a háziorvos a beteg állapota szerint vagy a mentőszolgálatot küldi ki a teszt elvégzésére, vagy a koronavírus ambulanciára küldi a beteget.

A Praktizáló Orvosok Szövetségének közleménye kiemeli, ezekben a nehéz időkben is mindent megtesznek betegeikért, amit a lehetőségeik biztosítanak. A gondozást, krónikus betegek további kezelését, a járvány elmúlta után tudják folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában