Igazoltatási Kézikönyv készül a magyar rendőröknek – a Magyar Helsinki Bizottság is segítene

Igazoltatási Kézikönyv készül a magyar rendőröknek az állampolgári jogokról és az egyenruhások munkájára vonatkozó szabályokról. Az előkészületben lévő kézikönyv része annak a munkának, ami a renőrségről a közelmúltban az emberekben kialakult negatív képen akar javítani. Az emberi jogok és a rendőri munka kapcsolatáról az országos rendőrfőkapitány pénteken személyes találkozón tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét.

A pénteki találkozót az Országos Rendőr-főkapitányságon Bencze József kezdeményezte, hogy erősítse az együttműködést a fogdaellenőrzésekkel és az igazoltatási gyakorlat ellenőrzésével is foglalkozó emberi jogi szervezettel – tudatta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke jónak ítélte a rendőrséggel való eddigi együttműködést, és a tervezett Igazoltatási kézikönyv elkészítéséhez is felajánlotta a Magyar Helsinki Bizottság segítségét. Kádár András Kristóf szerint a rendőrségről az emberekben élő képen javítana, ha a hatóság teljes mértékben elhatárolódna a jogsértő rendőröktől.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke megállapodott Bencze Józseffel, hogy a két szervezet közös, tudományos alaposságú kutatási programot indít el. A kutatás célja, hogy kialakítsanak egy megfelelő módszert a rendőrökre érkezett panaszok elbírálására. Ez a lépés a Független Rendészeti Panasztestület létrehozása miatt fontos, a kutatás ugyanis ennek a szervezetnek a munkáját segítheti.

A civil szervezet szerint kiemelten kell kezelni azoknak a rendőröknek az ügyét, akiket jogerősen elítéltek, mert intézkedés közben szándékosan embereket bántalmaztak. Ezektől a rendőröktől meg kellene szabadulnia a rendőrségnek – mondják. Az országos rendőrfőkapitány szerint viszont ilyen esetben újbóli, szigorított alkalmassági vizsgálatnak kell az érintett rendőrt alávetni. Ehhez egyébként jogszabályokat is módosítani kell, az ehhez szükséges első lépéseket a rendőrség meg is fogja tenni – tette hozzá Bencze József.

Bencze József országos főkapitány a közelmúltban több, a rendőrségről kialakult kép javítását célzó intézkedést is tett. Ilyen volt nemrég a Rendőrségi Etikai Kódex kiadása, a korrupció elleni harccal kapcsolatos utasítás, illetve ehhez az elgondoláshoz tartozik az előkészületben lévő Igazoltatási Kézikönyv is.